Varaždin je domaćin 14. internacionalnog kongresa tjesteničarstva i gastronomije CONPASTA. U dvorani hotela Turist okupili su se brojni gastronomski stručnjaci te ljubitelji i proizvođači tjestetnine. Među sudionicima ovog događanja su i predstavnice Društva žena Đelekovec koje tamo predstavljaju svoju tradicionalnu tjesteninu požirake.
Tjestenina kojom se Đelekovčani ponose, a umijeće izrade prenose s koljena na koljeno, zaštićena je na proljeće ove godine od Ministarstva kulture i medija.
Kongres se sastoji od stručnih predavanja, stručnih radionica s degustacijama jela od tjestenine (PASTA FESTA), a od strane hrvatskih i inozemnih kuhara. Predavači su stručnjaci s Prehrambeno – tehnološkog fakulteta Zagreb, Agronomskog fakulteta Zagreb te gastronomski stručnjaci.
Na kongresu sudjeluju kuhari iz Japana, Australije, Italije, Izraela, Armenije te iz Hrvatske. Oni će na work – shopovima predstavljati svoja nacionalna jela koja će besplatno degustirati sudionici kongresa.
Ovogodišnji partner je Italija. Nositelji aktivnosti su Talijanska ambasada u Hrvatskoj i ICE/ITA Institut za vanjsku trgovinu Republike Italije u Zagrebu.
FOTO: Zdravko Vuljak