Predstavljanje knjige: Uhvatila duh i specifičnosti Drnja i njegovih stanovnika

Knjiga Drnjanski cimer Nevenke Petrić predstavljena je ovog petka u društvenom domu u Drnju. Drnje je ovom književnom premijerom dobilo još jednog čuvara baštine, seoskih običaja i navada. Autorica je u knjizi sakupila i u smislenoj formu predstavila čitateljima duh svog sela kroz ponovno osvještavanje starih izreka i vjerno prenošenje drnjanskih običaja u svim  životnim okolnostima.

Tako se moglo čuti kako su Drnjančani slavili Božić, Uskrs, kako su išli u svatove, na sprovode, koje su izreke koristili, u koju svrhu. Drnje kao podravsko mjesto u svom punom smislu pripada podravskom folkloru i zavičaju, ali kao gotovo svako selo ima svoje specifičnosti u govoru, običajima i međuljudskim odnosima. Nevenka Petrić dala si je zadatak u knjizi ovjekovječiti specifikum drnjanskog mikrokozmosa, posebnog po najfinijim detaljima koje može uhvatiti samo onaj tko ih je godinama živio, ali i s posebnom pažnjom promišljao.

Nevenka Petrić predavala je u drnjanskoj školi 44 godine, te kao Drnjanka živjela i aktivno sudjelovala, a to čini još i sad, u društvenim događajima njezinog Drnja. Uz predstavljanje knjige, poseban  program pripremile su članice drnjanske udruge žena Hrvatsko srce.

FOTO Matija Dolenec

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI