Misli na zdravlje

Prestanite jesti ovu namirnicu i problemi s visokim krvnim tlakom će nestati

Povišeni krvni tlak jedan je od najčešćih zdravstvenih problema suvremenog doba, a prehrana ima ključnu ulogu u njegovu razvoju i kontroli. Prvi korak u prirodnom snižavanju krvnog tlaka često je promjena prehrambenih navika, a osobito smanjenje unosa određene hrane.

Najveći pojedinačni krivac u prehrani je natrij, odnosno sol. Problem nije samo u tome što hranu dodatno solimo, već i u skrivenoj soli u industrijskim proizvodima poput suhomesnatih proizvoda, konzervirane hrane, gotovih juha i umaka, kao i pekarskih proizvoda. Zbog toga se preporučuje čitanje deklaracija i svjesno smanjenje unosa takvih namirnica.

Prerađeno meso još je jedna skupina koju bi trebalo izbjegavati. Salame, hrenovke, kobasice i paštete obično sadrže vrlo visoku količinu soli, konzervansa i zasićenih masnoća koje negativno djeluju na krvne žile. Redovita konzumacija takvih proizvoda može značajno povisiti krvni tlak i povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. Zamjena prerađenog mesa svježim, nemasnim izvorima proteina, poput piletine, puretine ili ribe, može biti važan korak prema zdravijem krvnom tlaku.

Masna i pržena hrana također predstavlja problem jer sadrži visok udio nezdravih masnoća koje doprinose nakupljanju plaka u krvnim žilama i smanjenju njihove elastičnosti. Prženi krumpirići, pohano meso, brza hrana i gotovi industrijski obroci često kombiniraju više štetnih faktora, sol, trans masti i velike količine kalorija. Takva prehrana opterećuje cirkulaciju i može pogoršati postojeće probleme s tlakom.

Posebnu pažnju treba obratiti i na hranu bogatu trans mastima i zasićenim mastima. Industrijska peciva, kroasani, kolači, keksi i određeni namazi sadrže masti koje dokazano povećavaju rizik od srčanih bolesti i hipertenzije. Redovita konzumacija takvih proizvoda može dovesti do dugoročnih problema s metabolizmom i oštećenja krvnih žila. Biranje domaćih, manje prerađenih slastica ili ograničavanje slatkog može imati vidljiv pozitivan učinak.

Prekomjerni unos šećera još je jedan tihi faktor rizika. Gazirana pića, sokovi s dodanim šećerom, slatkiši i energetska pića doprinose povećanju tjelesne mase i inzulinske rezistencije, koji su izravno povezani s povišenim krvnim tlakom. Redukcija unosa šećera ne samo da pomaže u reguliranju tlaka, već i poboljšava ukupno zdravlje.

Na kraju, alkohol je čest, ali često zanemaren uzrok visokog krvnog tlaka. Čak i umjerene količine alkohola mogu povisiti tlak, dok redovito prekomjerno pijenje ima dugoročno štetne posljedice. Za osobe s povišenim tlakom preporučuje se značajno smanjiti unos alkohola ili ga u potpunosti izbjegavati.

Iako promjena prehrane može značajno poboljšati regulaciju krvnog tlaka, važno je razumjeti da svaki organizam reagira drugačije. Zato je uvijek preporučljivo pratiti vlastite reakcije, redovito mjeriti tlak i biti oprezan pri uvođenju većih promjena u prehrani ili načinu života. Osobe koje već imaju dijagnosticiranu hipertenziju, uzimaju lijekove ili imaju druge zdravstvene tegobe trebaju se prije bilo kakvih značajnijih promjena obavezno posavjetovati s liječnikom ili nutricionistom. Stručni savjet pomaže odabrati pristup koji je siguran, prilagođen individualnim potrebama i dugoročno održiv.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

STOL PUN ZDRAVLJA

VIDEO “Nikad se protiv gripe nisam cijepio, niti ju imao, ali zato svaki dan jedem ovo povrće”

Komunalne teme na gradskom vijeću u Križevcima

Raste grobna naknada i odvoz otpada, predstavljena tri modela, a prihvaćen onaj po kojem za građane raste nešto više od jednog eura mjesečno

David Birić (19) mlada je nada križevačkog armwrestlinga

Sa svjetskog kupa vratio se s broncom, cilj mu je postati hrvatski reprezentativac