Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Idući mjesec pred sabor dolazi prijedlog zakona o izbornim jedinicama

Prigorci ostaju sa Zagrebom, Podravce pripajaju Slavoncima

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Na parlamentarnim izborima koji će se iduće godine, najvjerojatnije, već u proljeće održati u Hrvatskoj, Koprivničko-križevačka županija bit će podijeljena između dvije izborne jedinice. Prema prijedlogu novih granica izbornih jedinica koji je izradio Nenad Pokos sInstituta Ivo Pilar, a na kojem se i temelji novi prijedlog zakona, prigorski dio županije s Križevcima ostat će kao i do sada u drugoj izbornoj jedinici zajedno istočnim dijelom Zagreba i zagrebačke županije, Bjelovarsko-bilogorskom županijom, ali i istočnim dijelovima Varaždinske županije koji su do sada bili dijelovi treće izborne jedinice.

Dakle, u drugu izbornu jedinicu ući će istočni dio Varaždinske županije i to Novi Marof, Breznički Hum, Breznica, Visoko, Ljubešćica, Varaždinske Toplice, Martijanec, Ludbreg, Sveti Đurđ, Veliki Bukovec i Mali Bukovec, a u njoj će ostati samo Prigorski dio Koprivničko-križevačke županije – Križevci, Kalnik, Gornja Rijeka, Sveti Petar Orehovec i Sveti Ivan Žabno.

Podravski dio Koprivničko-križevačke županije, i to Koprivnica, Rasinja, Sokolovac, Koprivnički Ivanec, Đelekovec, Legrad, Gola, Drnje, Peteranec, Novigrad Podravski, Koprivnički Bregi, Hlebine, Molve, Virje, Đurđevac, Novo Virje, Ferdinandovac, Kalinovac, Kloštar Podravski i Podravske Sesvete, koji su do sada bili u drugoj izbornoj jedinici, po novom prijedlogu postaju dio četvrte izborne jedince, zajedno s cijelom Virovitičko-podravskom i gotovo cijelom Osječko-baranjskom županijom. 

Novim su prijedlogom, čini se, zadovoljni i u lokalnom HDZ-u, ali i u SDP-u jer on teoretski znači da bi i jedni i drugi, odnosno cijela županija, mogla dobiti više saborskih zastupnika nego što ih ima do sada, jer bi na primjer križevački HDZ-ovci i SDP-ovci trebali biti kandidati u drugoj, a koprivnički i đurđevački političari biti na listama u četvrtoj izbornoj jedinici.

Međutim, čini se da kod toga nisu računali da u drugu izbornu jedinicu ulazi Novi Marof, čiji je gradonačelnik Siniša Jenkač, saborski zastupnik HDZ-a, u Sabor ušao zahvaljujući preferencijskim glasovima sa zadnjeg mjesta na stranačkoj listi, i Ludbreg, čiji je sadašnji, nezavisni gradonačelnik Dubravko Bilić također bivši sabornik i tko zna u kakvoj će kombinaciji izaći na parlamentarne izbore.

Ukratko, križevački aspiranti na saborske klupe u drugoj izbornoj jedinici, umjesto konkurencije za što boljim mjestom na stranačkoj listi iz vlastitih županijskih stranačkih organizacija, dobili su konkurenciju iz vlastite stranke, ali iz druge županijske organizacije, dok je našim sadašnjim zastupnicima iz Podravine Mišelu Jakšiću i Darku Soboti gotovo svejedno u kojoj su izbornoj jedinici jer će i jedan i drugi imati prolazna mjesta na svojim stranačkim listama.

FOTO: Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Za nove klupe i kućice, sadnju stabala i voćaka...

Dobili 20 tisuća eura za poboljšanje uvjeta u dječjem vrtiću

Proslava Dana općine Legrad

Velika svečanost u Kutnjaku, stigao i Milanović

Zemljište i objekt kupila tvrtka iz Zagreba

Završena trakavica oko nekretnina Dinama iz Apatije

Studentima omogućili stručnu praksu

Podravka i Veleučilište u Križevcima sklopili suradnju

Uoči Dana općine Đelekovec

Postavljena nova stolarija u Domu, na zgradu Općine instalirani solarni paneli

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Sudar teretnjaka i automobila, ozlijeđenu vozačicu odvezla hitna

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI