Prigorska čunčana čipka predstavljena u Mađarskoj

Čunčana čipka Emine Baričević predstavljala je Križevce na 21. međunarodnom festivalu čipke, održanom u Mađarskoj, točnije u Halašu od 6. do 8. svibnja 2022.  Halaš (Kiskunhalas) se nalazi u jugoistočnoj Mađarskoj u Bačko-kiškunskoj županiji, a čipka zauzima važno mjesto u životu grada. Halaška čipka je vrlo delikatna i posebna, radi se iglom, a ove godine slavi 120 godina postojanja.

Tom su prigodom, kao počasne gošće, na festival pozvane sve hrvatske čipke. Uz lepoglavsku, pašku i hvarsku čipku (koje su na UNESCO-ovom popisu nematerijalne kulturne baštine) Hrvatsku su predstavljale i čipke iz Križevaca, ali iz drugih gradova. Iako je čunčana čipka iz Križevaca mlada, već je imala velik broj predstavljanja – u Mađarskoj, Poljskoj, Sloveniji i diljem Hrvatske, čime se polako stvara jedna nova, lijepa tradicija.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI