Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Prihodi INA-e veći za 68, dobit za 150 posto!

Dok se građani svakog ponedjeljka pribojavaju vijesti o cijenama goriva sljedećeg doma  i hoće li Vlada intervenirati ili ne, i dok se cijene goriva konstantno povećavaju, zbog spekulativnih nagađanja neizvjesne budućnosti, naftne kompanije, zadovoljno trljaju ruke. Vidljiv je to i u  financijskim izvještajima   istih kompanija. Taka je, uvjetno rečeno, naša, najveća naftna kompanija INA objavila poslovne rezultata za prvih devet mjeseci. Oni su , blago je reći, izvrsni. Naime u devet mjeseci ove godine INA je uprihodila 27.2 milijarde kuna, što je s obzirom na prošlu godinu gotovo nevjerojatnih 68 posto više. No, tu priče ne staje. Dobit  Industrije nafte , u devet mjeseci  je čak 2,8 milijarde kuna,  što je pak za 152 posto više  nego li prošle godine. Dakle, marže su rasle više nego prihodi, što pak znači da je INA prodala više nafte ,ali po još boljim cijenama.

No . čak i u INI komentiraju da su dobit i prihodi, zaista mnogo više nego u prethodnoj godini, a u obraćanja predsjednik uprave INE,  izvjesno je da je poslovanje  u trećem tromjesečju 2022.  donijelo je nastavak volatilnosti, dakale velike nizvjesnosti i promjena  svjetskog energetskog tržišta, što je pak dobrohotno djelovalo na prihode i dobit. U takvim uvjetima najbolje prolaza oni koji naftu proizvode, jer ju mogu skupo prodati, kaka na veleprodajnim tržištima taka i u maloprodaji.

– U takvom okruženju Inin rezultat ostao je snažan, prvenstveno zahvaljujući Istraživanju i proizvodnji nafte i plina, najjačem generatoru novca u uvjetima visokih cijena ugljikovodika. Kampanja na moru koja je u tijeku već je donijela rezultate s dvije nove bušotine puštene u proizvodnju, a radi se i na daljnjem razvoju kako bi se ublažio prirodni pad proizvodnje, očekivan s obzirom na Inin zreli portfelj.- kazao je Péter Ratatics, predsjednik Uprave, koji je doda da je veći prihod i rezultat odlične turističke sezone.

– Iako nam je vanjsko okruženje visokih cijena ugljikovodika omogućilo porast prihoda, važno je naglasiti da veliki dio dobiti INA vraća u investicije pa je nastavljeno razdoblje snažnih ulaganja. Iznos kapitalnih investicija više je nego udvostručen u usporedbi s prvih devet mjeseci 2021. Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka nastavlja se kao najveća Inina investicija u povijesti, čiji je cilj osigurati dugoročnu profitabilnost rafinerijskog poslovanja Ine, uz već osiguranu stabilnost opskrbe-  naveo je Ratatics.  

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI