Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Dobit nikad veća

Prihodi Podravke premašili 5 milijardi kuna

Grupa Podravka  u 2022. godini ostvarila je 5,03 milijarde kuna prihoda, što je rast za 395,3 milijuna kuna, ili 8,5 % u odnosu na prošlu godinu. Neto dobit Grupe iznosila je 369,6 milijuna kuna, što je 19,5 % više nego godinu prije, dok je operativna dobit prije amortizacije (EBITDA) iznosila 707,2 milijuna kuna, što je također porast od 19,5 % .

Ovaj poslovni rezultat, izvijestili su iz Podravke  u određenoj je mjeri pod utjecajem jednokratnih stavki povezanih s prodajom nekretnina, dakle prodajom zgrade Žita u Ljubljani.  No, i bez utjecaja jednokratnih stavki pokazatelji uspješnosti poslovanja bolji su nego u 2021. Tako je, normalizirana EBITDA Grupe Podravka, iz koje je isključen utjecaj jednokratnih stavki, iznosila je 627,7 milijuna kuna (3,3 % više nego 2021.), dok je neto dobit, bez utjecaja jednokratnih stavki, dosegnula 311,1 milijun kuna ili 2,3 % više nego 2021.

– Tržišne neizvjesnosti i rizici, osobito neizvjesnosti i rizici stvoreni ratom u Ukrajini, snažno su utjecali na poslovanje Grupe Podravka i tržišne okolnosti u kojima je poslovala. Osim ograničene dostupnosti ili gubitka pojedinih tržišta, Grupa je, osobito u segmentu Prehrane (Podravka d.d, Mirna, Žito Ljubljana), bila izložena snažnom rastu cijena sirovina, ambalaže i energije. Ukupni troškovi sirovina, ambalaže i energenta u Prehrani, u 2022. bili su za 340,3 milijuna ili 24 % viši nego u 2021. Pritom članice grupe Podravka nisu koristile mjere za ublažavanje rasta cijena energenata- izvijestili su iz kompanije te dodali da su i ove godine, i to dva put povećali primanja zaposlenika, i na to potrošili  76,5 milijuna kuna.

Predsjednica Uprave, Martina Dalić navela je da je prošla poslovna godina bila je puno teža i izazovnija, nego što se to očekivalo na njezinu početku.

– Zato sam iznimno zadovoljna ostvarenim rezultatima jer odražavaju svakodnevnu usmjerenost cijelog kolektiva Podravke, Belupa i drugih članica Grupe na svladavanje tržišnih izazova i problema kojih je u prošloj godini bilo mnogo. Proteklu su godinu obilježili napori za svladavanje tržišnih nestabilnosti koje je izazvao rat u Ukrajini, a koje su se osobito vidjele u snažnom i brzom rastu troškova sirovina, ambalaže i energije, uz ograničen pristup pojedinim tržištima. Rezultati pokazuju da smo pronašli dobra rješenja za brojne izazove s kojima smo se suočili u prošloj godini. Istodobno, uspjeli smo pronaći i nove tržišne prilike, zbog čega je više od 40 posto ukupnog porasta prodaje došlo od rasta prodaje u segmentu gastro kupaca. Osobito sam zadovoljna da su u tako nepovoljnim tržišnim uvjetima, u planiranom roku provedene i sve investicije u modernizaciju. Za to je trebalo puno energije, upornosti, znanja i iznimnog angažmana svih radnika Grupe Podravka, kojima i ovim putem zahvaljujem na tome-  poručila je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

 Grupa Podravka je 2022. godine uložila gotovo 400 milijuna kuna u modernizaciju poslovanja, unapređenje uvjeta rada, uvođenje novih tehnologija i digitalizaciju, kako bi povećala efikasnost i energetsku učinkovitost.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

obavijest potrošačima

U prehrambenom proizvodu iz Albanije otkrivena prisutnost jako toksične kemikalije

sjednica gradskog vijeća

Grad podigao subvencije za vrtiće izvan grada, oporba ih kritizirala zbog nerješavanja problema s kapacitetima

SAVLADANA ZADNJA PREPREKA ZA IZGRADNJU GEOTERMALNE ELEKTRANE

Za izgradnju je potrebno 100 milijuna eura, tražit će strateškog partnera

DOBRA VIJEST ZA STANOVNIKE PODOLICA ALI I SVE OSTALE U PROMETU

FOTO Tri tjedna prije roka otvorena Zagrebačka, prometuje se u oba smjera

SAMO DA NAS VRIJEME POSLUŽI

Podravka sprema 4500 porcija graha, dijelit će se u parku, a znamo i satnice koncerata

PROMETNA NESREĆA NA PODRAVSKOJ MAGISTRALI

Sudarila se dva teretna vozila na Podravskoj magistrali. Jedna osoba ozlijeđena


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati