Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
KRENUO 4,7 MILIJUNA EURA VRIJEDAN NATJEČAJ ZA GRADNJU DVAJU VRTIĆA U KOPRIVNICI

Problem s upisom vrtićaraca ide u povijest, grade objekte za čak 330 mališana

Krenuo je natječaj za projektiranje i gradnju dvaju novih dječjih vrtića u Koprivnici – onog na Bajeru i u Herešinu. Projekt je to težak oko 5,8 milijuna eura, za koji je Grad dobio bespovratna sredstva Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu od 3,2 milijuna eura. Ostatak će se financirati, kako je ranije i najavljeno, iz gradskog proračuna.

Za natječaj za dva vrtića, podijeljen u dvije faze, procijenjena je vrijednost trenutne nabave od oko 4,7 milijuna eura, a većina će se utrošiti za vrtić na Bajeru, 3,9 milijuna eura. Po svemu sudeći, on će biti prvi koji će se graditi, iako za vrtić u Herešinu postoji idejno rješenje (na fotografiji op.a.). Inače, ukupna vrijednost vrtića Bajer je 4,7 milijuna, a Herešin 1,1 milijun eura.

– Projektom gradnje i opremanja dječjeg vrtića Bajer na 2200 kvadrata i dvije etaže, povećava se broj smještajnih kapaciteta za djecu predškolske dobi u sustavu predškolskog odgoja i obrazovanja na administrativnom području Grada Koprivnice i Općine Koprivnički Bregi za dodatnih 280 mjesta u čak 14 smještajnih, odgojnih skupina – rekli su u Gradu Koprivnici te naveli kako se time približavaju tzv. Barcelonskom cilju (EU), koji predviđa da 96 posto djece između treće godine života i polaska u školu ide u vrtiće.

Nešto manji, ali isto značajan za Grad Koprivnicu, bit će dječji vrtić u Herešinu, na oko 400 četvornih metara. Njime se povećava broj smještajnih kapaciteta za 52 mjesta, u tri dnevna boravka, od toga jedan dnevni boravak jasličke skupine (prosječno 12 djece po skupini) i dva dnevna boravka vrtićke skupine (prosječno 20 djece po skupini), doznajemo u Gradu.

Kao što to obično i biva u natječajima, ponuditelj s najnižom cijenom dobit će najviše bodova i imati prednost na natječaju, no morat će zadovoljiti cijeli niz tehničkih uvjeta, a dodatne bodove može zaraditi i na temelju duljine trajanja garancije za nedostatke. Oba objekta trebala bi biti „nulte energije“, uz obnovljive izvore energije, solarne panele te moderno LED osvjetljenje, a svako dijete mora imati svojih osam kvadrata neto korisne površine. Novost je da će se u projektu morati planirati i višenamjenska sportska dvorana minimalne veličine od 180 četvornih metara koja će se koristiti za sportske, ali ostale zajedničke aktivnosti.

Također će graditi i vanjsko igralište za djecu s modernim spravama, a svaki polaznik trebao bi prema dokumentaciji imati „svojih 15 kvadrata prostora“. Dodajmo i kako će se s nova dva vrtića i trajno riješiti problem s upisom djece u jasličke i vrtićke skupine na području Koprivnice i prigradskih naselja. Ovo ljeto, naime, stotinjak je djece ostalo neupisano, a gradska je vlast obećala kako će se i ove godine riješiti problem preraspodjelom i da nitko neće ostati bez mjesta. Dosta slobodnog, doznajemo, ostalo je u obrtima za čuvanje, kao i u nekim gradskim vrtićima poput Sv. Josipa.

FOTO: ARHIVA PL

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

Počinje sastanak

FOTO/VIDEO Plenković i ministri stigli u Koprivnicu, na kavi je i Martina Dalić

PODRAVSKI DOZNAJE

Legrađani imaju novog trenera, Čikovića na klupi mijenja legenda podravskog nogometa

JESENSKA MAFINESTACIJA

Udruga žena „Guščarice“ lužđanom u Grabrovnici kroz pjesmu, ples i veselje oživjela tradicijske običaje

KAŽNJEN JE UVJETNIM ZATVOROM

Zvonko susjedima Romima poručio: “Vužgal bum vas i zaklal skupa z decom”

tu, među nama

FOTO/VIDEO Nakon svinje od pola tone, Martin je uzgojio bikove koji teže tonu!

povodom dana policije osvrnuli se na stanje sigurnosti

Velika promjena u stopi kriminaliteta u podravskom gradu

Upišite pojam koji želite pretraživati