Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
POKRENUT POSTUPAK IZGRADNJE NADVOŽNJAKA IZMEĐU VIRJA I ĐURĐEVCA

Problematični pružni prijelaz odlazi u povijest. U planu je i rekonstrukcija cijele ceste

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Hrvatske ceste su izradom elaborata o utjecaju na okoliš pokrenule proceduru izgradnje nadvožnjaka na vrlo problematičnom pružnom prijelazu, a iz dostupne dokumentacije vidljivi su i drugi planovi vezani uz cestovnu i željezničku infrastrukturu u ovom kraju. Radi se o prijelazu između Virja i Đurđevca. Kako su istaknuli u HC, postojeće križanje ceste i pruge je takvo da cesta iz smjera Koprivnice nailazi na prugu pod oštrim kutom, dok je iz smjera Osijeka situacija još nepovoljnija jer su cesta i pruga usporedne praktički do same lokacije križanja.

– Sam željezničko-cestovni prijelaz osiguran je branikom. S ciljem povećanja sigurnosti prijelaza i protočnosti prometa, a s obzirom na to da se radi o državnoj cesti, potrebno je izraditi denivelaciju opisanog križanja. Predviđeno je da se denivelacija izvede nadvožnjakom, uz izmještanje dijela trase državne ceste DC2 na duljini potrebnoj za uklapanje. Osim izrade nadvožnjaka preko pruge Koprivnica-Osijek, zahvat obuhvaća i sve potrebne dodatne radnje kao što su: formiranje raskrižja, prelamanje vodotoka, projekte propusta i jaraka te izmještanje poljskih putova – naveli su iz Hrvatskih cesta.

Naravno, cestovno-željeznički prijelaz ukinuo bi se nakon izgradnje nadvožnjaka. Trasa denivelacije ceste iznad željezničke pruge počinje nakon stotinjak metara od zadnjih kuća na izlasku iz mjesta Virje u smjeru Đurđevca. Ukupna duljina novoprojektirane prometnice iznosi otprilike 870 metara. Izgradit će se i dvosmjerna biciklistička staza s lijeve strane u smjeru Đurđevca. No, prilikom izrade idejnog projekta, HŽ infrastruktura imala je posebne zahtjeve. Budući da se ova pruga kroz kratko vrijeme planira obnoviti te će dopuštena brzina na njoj biti 100 km/h, ovaj će nadvožnjak sigurno podići nivo sigurnosti prometa. U budućnosti se planiraju i veći zahvati.

Tako su iz HŽ-a napomenuli kako je potrebno ostaviti prostor za dogradnju drugog kolosijeka s jugozapadne strane postojećeg kolosijeka i planirati elektrifikaciju željezničke pruge Varaždin – Dalj. No neće se rekonstruirati samo pruga, jer trenutno se rade projekti rekonstrukcije postojeće državne ceste DC2 s elementima biciklističkog prometa uz cestu, za čiju su rekonstrukciju dobiveni lokacijski uvjeti.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

INTERESA ZA KUPNJU ČRNE GORE NEMA

Hrvatske šume smanjile cijenu, ali uzalud. Kultni restoran ponovno ide u zakup

ĐURĐEVAČKI VIJEĆNICI ODLUČILI

Plaće djelatnicima gradske uprave idu gore, onima s visokom stručnom spremom i za 20 posto

VAŽNA OBAVIJEST TRGOVAČKOG LANCA

Konzum iz prodaje povlači suhomesnati proizvod poznate kompanije. Svim će kupcima biti vraćen novac

Nema napretka u pregovorima oko povećanja plaća, i sindikat i osnivač čvrsti u stavovima

Mirenje propalo, odluka o štrajku u križevačkom vrtiću odgođena za petak

DRUŽENJEM U ŠTAGLJU TRI IGRAČICE OPROSTILE SE OD PODRAVKE

Larissa Kalaus odlazi u Mađarsku, Lea Franušić u jaku rumunjsku ligu

PALETA "TLAKAVACA" PALA S TERETNOG VOZILA

VIDEO Betonski opločnici rasuli se po državnoj cesti, policija regulira promet


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati