Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

PROBUDIO SE ŽUPANIJSKI TURIZAM – U godinu dana 100 novih ležajeva, Drava potencijal

Čini se kako je županijski turizam izašao iz covid i postcovid krize 2020. i 2021. godine – ako je suditi po podacima o dolascima turista i broju noćenja. Naime, u prvih 11 mjeseci ove godine našu je županiju posjetilo 19.300 turista, od toga čak 8785 stranih. To je više od čitave 2021. godine kad je u našem kraju bilo ukupno 15.700 turista.

Iz Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije dobili smo svježe podatke o dolascima i noćenjima. Uz spomenute dolaske vrijedi spomenuti i to kako smo imali ostvarenih 36.000 noćenja na 19.300 turista. Tu i dalje „kaskamo“ za nekim susjednim županijama koje, osim što su posjećenije, i turisti produžuju više svoj boravak u odnosu na dva dana koliko provode kod nas. Također, prema dobivenim podacima zaključuje se kako su lani, u 2021., turisti u prosjeku duže ostajali u Koprivničko-križevačkoj županiji. Naime, prosječno vrijeme boravka za domaće turiste bilo je 2,1 dana, a stranih 2,53 dana. Ove godine u prvih 11 mjeseci je 1,93 dana za domaće i 2,48 dana za strane.

Kao i dosadašnjih godina, naše top manifestacije poput Renesansnog festivala i Picokijade, pa i križevačkog Spravišča, privuku mnoštvo gostiju izvan granica naše županije, no ti su dolasci jednodnevni i neće zadržati gosta u hotelu ili drugom privatnom smještaju. Stoga je i ključno razvijanje ostale ponude poput vinskih cesta, avanturističkih ponuda poput raftinga na Dravi, planinarenja na Kalniku te još uvijek nedefiniranog ribolovnog i lovnog turizma. Nagrade poput „Simply the best“ koju je dobio Posjetiteljski centar Đurđevački pijesci u kategoriji novih turističkih projekata dobar su put prema razvoju turističke ponude, no kad se radi o sadržajima, ali i mreži privatnih smještaja, još smo uvijek nedovoljno prepoznatljivi stranim hrvatskim, ali i inozemnim gostima.

– Upravo te 2020. i 2021. godine nisu referentne, a kad se gleda 2019. koja je u cijeloj zemlji bila „top“ godina, možemo biti zadovoljni što smo povećali broj dolazaka za 10 posto i noćenja za pet posto – kazuje Kristina Sočev, v.d. direktora županijske TZ te dodaje kako se tu očituje i produženje boravka gostiju, a tome u prilog ide i činjenica povećanja kapaciteta smještaja.

Kristina Sočev zadovoljna je razvojem turizma u našoj županiji

– Ove i iduće godine povećavamo u županiji, zahvaljujući javnim pozivima za potpore, broj smještaja s postojećih 1953 na 2059 kreveta. U tom razdoblju dobili smo i 11 novih, uglavnom seoskih domaćinstava koja su se okrenula turizmu – dodaje Sočev, koja navodi i kako polako prestajemo biti izletnička destinacija, a sve više privlačimo turiste koji žele ostati.

Kao jedan od projekata ističe Podravina adventure koji nastoji promovirati rijeku Dravu i sve povezano s njom, od splavarenja, raftinga, vožnjom brodicama i kanuima, quadovima… Tu je i širenje cikloturizma, ali i ucrtavanje naše županije u kartu konjičkih staza. 

Kanuom po Dravi, doživljaj je koji bi mogao privući brojne turiste

– Eto, gotovo da nema vikenda u kojem naši iznajmljivači opreme nisu popunjeni. Dokaz je to da idemo u dobrom smjeru – priča Sočev, koja se slaže da postoji još jedan segment turizma koji nije dovoljno iskorišten. – Imamo potencijal za razvoj ribolovnog i lovnog turizma, no mnogo je tu nedorečenih stvari, od ribolovnih i lovnih osnova do nedostatka volje i ideja.  Mislim da bi se u tu priču trebali uključiti svi, a posebno ribolovni i lovni klubovi, a mi ćemo svakako uskočiti i napraviti s naše strane sve što treba. Trenutno se sve svodi na jednodnevne dozvole za ribolov – ističe Kristina Sočev, čija TZ nastoji potaknuti i domaće ugostitelje da u svoje ponude uključe i dravsku ribu koja je, smatra, nedovoljno zastupljena u ponudi.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

LIJEK ZA UGODAN I ZDRAV ŽIVOT

Novi termini vježbi u vodi za zlatnu dob

ROMAN SOVIĆ, VODITELJ ŠKOLE NOGOMETA O LOŠIM REZULTATIMA MLADIH SLAVENAŠA

“Uskoro ćemo imati bolesne mlade ljude ako se svi ne pozabavimo fenomenom modernih tehnologija”

Budite oprezni

Znamo kuda će ove subote ići divlje svinje

Završena policijska istraga

Nesvakidašnji incident s noževima u Križevcima, bio je pokušaj ubojstva

država će sufinancirati troškove boravka djece u vrtićima i do 50 posto

Subvencije su značajne, ali i nelogične. Bogata Gola dobit će više od siromašnih Hlebina

TRAGOVA NASILNE SMRTI NEMA

Umirovljenik (74) upao u potok dubine jedan metar. Utopio se

Upišite pojam koji želite pretraživati