Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
UVJETNA PRESUDA

Profesor i njegov kompanjon školu oštetili za 583 tisuće kuna

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Ante Čikić, pročelnik Odjela za mehatroniku na Sveučilištu Sjever, pravomoćno je osuđen zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službenih isprava. Kazneno djelo zbog kojeg je Čikić osuđen datira još iz razdoblja od 2013. do 2016. godine kada je bio dekan Visoke tehničke škole Bjelovar, a uz njega je osuđen i nekadašnji pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Bjelovara, Stjepan Grula.

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske potvrdio je tako ovih dana prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Bjelovaru iz rujna 2021. godine kojom je Čikiću izrečena kazna zatvora u trajanju od godine dana uvjetno s rokom kušnje od četiri godine, dok je Grula osuđen na šest mjeseci uvjetno s rokom kušnje od godinu dana. 

Prema presudi, Čikić i Grula su Visoku tehničku školu Bjelovar, danas bjelovarsko Veleučilište, oštetili za iznos od 583 tisuće kuna. Čikić si je zlouporabom položaja ovlasti pribavio nepripadnu materijalnu dobit od 240 tisuća kuna u čemu mu je Grula pomogao, a navedena kaznena djela počinjena su od kraja veljače 2013. pa do kraja svibnja 2016. godine.

Puna plaća i dodaci

Čikić je proglašen krivim jer je kao odgovorna osoba ustanove koja obavlja djelatnost visokog obrazovanja, u cilju stjecanja nepripadne materijalne dobiti, bez znanja i odobrenja Upravnog vijeća ustanove donio Odluku da mu se isplati naknada za dodatno izvođenje nastave u akademskoj godini 2012./13. Učinio je to iako je znao da je sklopljenim ugovorom o radu s Visokom tehničkom školom zaposlen na nepuno radno vrijeme. Osim toga, Čikić je donio Odluku o obračunu plaće u punom iznosu, uz dodatke na plaću sukladno ugovoru o radu za rad u nepunom radnom vremenu. Te je odluke Čikić potpisao i ovjerio pečatom ustanove i takve je odluke predao djelatnicima računovodstva i financija radi provedbe.

Potom je na scenu, stoji u presudi, stupio Grula. On je kao predsjednik Upravnog vijeća, bez znanja i odobrenja ostalih članova te znajući da se sjednica Upravnog vijeća 1. listopada 2014. godine nije održala, potpisao Odluku o plaći Upravnog vijeća. Ta je odluka značila da se Čikiću ima isplaćivati plaća i dodaci na plaću u punom iznosu, iako je on bio zaposlen na nepuno radno vrijeme.

Nakon toga je navedena odluka predana djelatnicima računovodstva i financija radi provedbe, a temeljem navedenih odluka Čikiću su obračunavane i isplaćivane plaće u većem iznosu nego što je na njih imao pravo. Na ovaj način Čikić je, prema presudi, stekao nepripadnu materijalnu dobit od oko 240 tisuća kuna, dok je ustanova kojoj je osnivač Grad Bjelovar oštećena za oko 583 tisuće kuna. Nakon što je ova presuda postala pravomoćna, Čikić je u roku od 15 dana u državni proračun Republike Hrvatske dužan uplatiti 240 tisuća kuna koliko je stekao ovim kaznenim djelom.

Ugledni znanstvenik

Nakon što je u rujnu 2016. poslije osam godina napustio mjesto dekana Visoke tehničke škole u Bjelovaru, Čikić, koji je profesor i znanstvenik iz područja tehničkih znanosti, 2017. godine zaposlio se na Sveučilištu Sjever gdje je pročelnik Odjela za mehatroniku. Čikić je ujedno i izvanredni profesor na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu, a osnivač je i član Hrvatske komore inženjera strojarstva, dok je za inovacijski projekt 2011. godine nagrađen Zlatnom kunom. Autor je i koautor više od 160 znanstvenih i stručnih radova objavljenih u znanstvenim časopisima u zemlji i inozemstvu, zbornicima radova sa znanstvenih i stručnih domaćih i međunarodnih skupova te pet knjiga i dva udžbenika.

FOTO: Sveučilište Sjever

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

DRSKA KRAĐA USRED BIJELOG DANA

VIDEO Bračni par Vrbanić jedna obična šetnja koštala je nekoliko tisuća eura

Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad dvojicom lopova

Priključili se plastičnim crijevom na cjevovod i krali plinski kondenzat

OMILJENO MJESTO OVOG UMIROVLJENIKA SU GORICE U KOZAREVCU

VIDEO Franjo (83): “Orežem dva reda loze pa na gemišt, a ženi složim bambus!”

RADOVI U KLOŠTRU PODRAVSKOM IDU JAKO DOBRO

Plan je da tržnica proradi kroz godinu dana

JESTE LI ZNALI?

Stavite ovaj začin na krpelja i sam će pobjeći

rezultati poslovanja za 2023. godinu

Podravka ostvarila rekordnu dobit. Martina Dalić: Plaće radnika u tri su godine rasle za 52 posto

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati