Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
ENERGETSKI SAMODOSTATNI KRIŽEVCI DO 2030. GODINE, REALNOST ILI MIT?

Projekti postoje, ali realizacija najvažnijih potpuno je neizvjesna

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

U više navrata moglo se čuti da će Križevci do 2030. godine biti energetski neovisan grad, što znači da će građani, javni sektor i gospodarstvenici u svojem vlasništvu imati izvore energije u toj količini da bi se Križevci mogli snabdijevati samo proizvodnjom energije koju proizvedu sami. Prilično ambiciozan projekt koji bi trebao biti realiziran za šest godina, što je za ovakav pothvat izuzetno kratko vrijeme. Među oporbom u gradskoj politici mnogo se puta moglo čuti kako se radi o praznim riječima i nedostižnom cilju. S druge strane, iz gradske uprave, prvenstveno od strane gradonačelnika Maria Rajna, ta se teza konstantno ponavlja kao jedan od glavnih ciljeva u mandatu. Tako smo u gradsku upravu poslali upit koji su to projekti koji bi Križevce učinili energetski neovisnim gradom.

Križevački sunčani krovovi

Prvi takav projekt, ističu u Gradu, počeo je još 2018. godine, a radi se o projektu „Križevački sunčani krovovi“, prvom takvom projektu provedenom u Hrvatskoj. Građanima je pružena mogućnost da davanjem zajma na razdoblje od 10 godina, unutar kojih im se vraća ulog s kamatom od 4,5 posto, financiraju postavljanje elektrane vrijedne 230 tisuća kuna na krov Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci. Najniži ulog bio je 1.000 kuna, a najviši 10.000 kuna. Nakon objave kampanje, potreban iznos prikupljen je u samo 10 dana te je odaziv građana bio zaista izvanredan. Snaga postavljene elektrane je 30 kW, a procijenjena ušteda plaćanja računa za struju je 36.000 kuna. Sličan projekt realizirao se i u 2019. godini, kad se elektrana postavila na krov Gradske knjižnice. Za tu se elektranu novac prikupio u svega dva dana. Sufinanciranje solarnih elektrana uz pomoć građana Križevaca grad je započeo 2020. godine. Raspisana su dva natječaja, jedan za projektnu dokumentaciju, a jedan za potrebnu opremu. To je od tad do ove godine iskoristilo 143 kućanstva, a plan je da do 2030. čak 1000 kućanstava u gradu ima sunčane elektrane na krovovima kuća ili zgrada.

U svrhu toga osnovan je i Energetsko-klimatski ured, gdje građani mogu potražiti savjet kako se uključiti u projekt kojim bi uštedjeli na plaćanju energenata. Sljedeći projekt je „One Sun Connecting Sun and North“. Grad Križevci jedan je od 19 partnera na ovom projektu koji je pripremila Regionalna energetska agencija Sjever, a kojim će se na šest javnih zgrada u Križevcima izgraditi solarne elektrane. Vrijednost projekta je 296 tisuća eura, a izgradit će se solarne elektrane ukupne snage 265 kW. Postavljanje solarnih elektrana trebalo bi krenuti krajem ove godine.

Sve su to dobri i pozitivni pomaci, ali i laiku je vidljivo da su nadaleko nedostatni za dostizanje cilja. No, dva glavna projekta koja su ključna u ostvarenju zadanog cilja tek su u povojima. Prvi je izgradnja velike fotonaponske elektrane instalirane snage 7MW. U tijeku je priprema potrebne dokumentacije za izgradnju elektrane koja će biti postavljena na otprilike 100.000 m2.

– Ovu elektranu planiramo financirati ulozima građana, što će biti još jedan dobar primjer građanske energije. Samo ta elektrana pokrivat će oko 15 posto ukupne potrošnje grada na godišnjoj razini – naveli su iz Grada.

Također je u planu do 2030. izgraditi još jednu takvu elektranu, snage pet megawata.

Eksploatacija geotermalne energije

Drugi veliki projekt je eksploatacija geotermalne energije. U neposrednoj blizini centra Križevaca nalazi se geotermalna bušotina Križevčanka -1, a vezano uz koju se provode dva projekta sufinancirana bespovratnim sredstvima u sklopu programa „Energija i klimatske promjene“. Riječ je o projektu „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije na području Grada Križevaca“, kojim će se izraditi sva potrebna tehnička dokumentacija za eksploataciju bušotine Križevčanka -1, glavni projekt za istražnu bušotinu Križevčanka -2 te idejni i glavni projekt za uspostavu sustava grijanja javnih objekata („district heating“).

– Konkretno, cilj je geotermalnu bušotinu iskoristiti za grijanje kompleksa javnih zgrada koje su u blizini izvora, ali i omogućiti korištenje geotermalne energije za grijanje staklenika i sušare u suradnji s VGUK, koji u blizini bušotine ima svoje poljoprivredne površine i praktikume – naveli su iz Grada.

Tu je potom i projekt „Uspostavljanje sustava za proizvodnju geotermalne energije na području Grada Križevaca“ koji ima za cilj utvrditi geotermalni potencijal ležišta.

– Pod tim se podrazumijeva ustanoviti moguću količinu pridobivanja geotermalne vode i količinu plina otopljenog u vodi, zatim ležišnu temperaturu i tlak, fizikalno–kemijske karakteristike vode i plina te na temelju interpretacije mjerenih podataka utvrditi ležišne parametre za izračun rezervi geotermalne vode – objašnjeno je iz grada.

S obzirom na vremenski rok koji je postavljen i samim time da za pripremu dokumentacije i ispitivanje kroz testne bušotine treba nekoliko godina, jasno je da tu ima mnogo posla, ali i mnogo neizvjesnosti oko realizacije ovih projekata.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

MEĐIMURSKI PODUZETNIK ČEKA NOVI GUP

Garaže vile Lendvaj se uskoro ruše, zgrada i dalje na čekanju

brza intervencija đurđevačkih vatrogasaca

FOTO U Đurđevcu se zapalio automobil, gasili ga vatrogasci

obilježen dan općine Novigrad Podravski

Načelnik Brljek: Mnogo radimo, ali najvažniji su ljudi, prijateljstvo i zajedništvo


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati