Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
mogle bi biti puno veće

Prometne kazne plaćat će se ovisno o primanjima!?

Kazne za prometne prekršaje mogle bi se ubuduće naplaćivati ovisno o primanjima odnosno visini plaće. Komentirao Marko Ševrović s Fakulteta prometnih znanosti. Kaže da je fakultet od MUP-a dobio zadatak istražiti mogućnost da se visina iznosa kazni plaća prema dohotku, prema imovini koju taj prekršitelj u tom trenutku ostvaruje, kako bi se kazne prilagodile imovinskom statusu. Ključno pitanje je ovdje može li to dovesti do nepravde ako je recimo vozač nekog skupocjenog automobila prijavljen na minimalac ili se vodi kao nezaposlen, na što Šefrović kaže da može.

-Najprije ćemo vidjeti kako je u drugim europskim zemljama. Vidjet ćemo efekt takve mjere, daje li pozitivne ili negativne rezultate i vidjeti koje su mogućnosti da takvo nešto napravimo. Trebaju biti neki preduvjeti, ali opet kažem, vodit ćemo se iskustvima EU priča Ševrović za RTL te dodaje kako bi kazne mogle biti znatno veće nego danas za one s dobrim primanjima.

Na pitanje, je li ovakva mjera smanjila broj nesreća i prekršaja u drugim zemljama, kaže da podataka još nema, jer analiza nije dovršena.

“Zemlje koje imaju najbolji score sigurnosti prometa imaju taj oblik imovinskog cenzusa. Tu možemo izvući zaključak da postoji određena dobra veza, ali nećemo ništa prejudicirati dok ne napravimo cijelo istraživanje i donesemo zaključke”, kazao je.

FOTO: ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI