Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
vjerojatno zadnji natječaj APN-A

Prosječna koprivnička obitelj može kupiti tek 40 kvadrata novogradnje

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Jučer je krenuo po svemu sudeći zadnji natječaj Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) za subvencionirane stambene kredite.  Iako je po Zakonu iz 2020. omogućeno objavljivanje natječaja sve do kraja 2023., prema informacijama iz Vlade u rujnu neće biti novog natječaja. Oni koji su zainteresirani proteklih su dana pribavljali svu potrebnu dokumentaciju, a radi se o državljanima ne starijima od 45 godina koji su bez riješenog stambenog pitanja ili se žele seliti u veći stambeni prostor.

Visina subvencije države ovisi i o području iz kojeg dolazite, a kreće se od 30 do 51 posto mjesečnog iznosa anuiteta kredita. Svi s područja Koprivnice tako će dobiti subvencije 30 posto kredita zbog razvijenosti grada, Križevčani 36 posto, a Đurđevčani 39 posto jer spadaju u druge grupe razvijenosti. Razlike su i po općinama. Drnjančani će recimo dobiti 42 posto subvencije, a Legrađani 48 posto. Vrijeme trajanja subvencije je pet godina, no za svako dijete koje imate ili koje dobijete produžuje se za dvije godine.

Građani na izbor imaju više bankarskih ustanova, mogu provjeriti uvjete i visinu kamata (u prosjeku su oko tri posto) te priložiti dokumentaciju. Zahtjevi će se odobravati sve dok se ne potroše planirana državna sredstva za subvencije.

Posljednjih godina cijene novih kvadrata rasle su iznad 50 posto, ponajviše u urbanim sredinama, čak i do 100 posto! U Koprivnici ste prije četiri godine mogli kupiti novogradnju za 1250 eura, danas za dvostruko više. Teško da ćete naći novogradnju jeftiniju od 2000 eura po kvadratu, a već se naveliko prodaju stanovi od 2000 do čak 2500 eura po kvadratu. Kako je APN objavljivao natječaje, tako su investitori usporedno dizali cijene kvadrata.

Za sve koji bi željeli novi stambeni prostor najveću ulogu igra visina primanja, kreditna zaduženost i apetiti. Uzmemo li da je medijan plaće upravo ciljanih građana od 18 do 45 godina u Hrvatskoj oko 5900 kuna, nije teško izračunati što si može priuštiti prosječna mlada obitelj s jednim ili dvoje djece. Hipotetski, supružnici iz Koprivnice dakle imaju ukupnu plaću 11.800 kuna te uzmimo primjer da je jedan od supružnika zadužen mjesečno na 1000 kuna. Banke već nekoliko godina odobravaju zajmove u maksimalnoj visini četvrtine mjesečnih primanja, a to je u ovom zajedničkom slučaju 2700 kuna.

Uzmemo li u obzir i kamate kod okvirnog izračuna, kad se radi o kreditu u trajanju od maksimalnih 25 godina – jasno je da možete razmišljati o kreditu od „nategnutih“ 80.000 eura. U Koprivnici konkretno to bi značilo da će se ova obitelj zadužiti za stan u novogradnji od 40-ak kvadrata, dakle jednosoban. No, tu računicu valja uzeti sa zadrškom jer taj stan treba opremiti, a za stan od 40 kvadrata trebat će vam sigurno više od pet tisuća eura. To opet smanjuje potencijalnu površinu stana koji možete kupiti. APN u ovakvom tržištu po svemu sudeći nije kreiran za takvu obitelj s prosječnim primanjima.

Recimo, ako tražite stanove starije gradnje koji se kreću od 1100 do 1400 eura, moći ćete kupiti i nekretninu od 70 kvadrata, koju također treba opremiti. Sljedeća vam je opcija da već imate nekretninu i da dignete zajam za razliku, a oni koji nemaju tu sreću ostaje mogućnost preseljenja u ruralne sredine gdje su cijene kvadrata obiteljskih kuća ili građevinskih zemljišta povoljnije.

– Novogradnja se trenutno, bez obzira na APN, prodaje jako dobro u Koprivnici. Za nekih 110.000 eura, ako vam je dostatan stan između 40 i 50 kvadrata, onda je to dobra kupovina. Kad biste bili „mlađi“ i imali djecu, onda to sigurno nije idealna opcija zbog male površine – ističe Lucija Sirovec iz Tara nekretnina i dodaje kako je 2500 eura za kvadrat novogradnje u Koprivnici realnost.

U Tari navode kako ne treba biti skeptičan, kad se radi o APN-u, o stanovima uvjetno rečeno starije gradnje. Ističu Tehnikine stanove koji su jako kvalitetni, a cijene kvadrata puno su povoljnije od novijih.

– I kod nas je došlo ono što se u Europi događa već godinama, a to je raslojavanje društva. Oni u srednjem sloju ići će prema dolje, a oni bogatiji imati više. Ovo je tipičan primjer, jer mlade obitelji s djecom sada moraju imati fokus na ruralna područja, prigradska naselja i susjedne općine gdje su cijene kvadrata povoljnije – smatra Siniša Lukačević iz Quart agencije za promet nekretninama, ističući kako oni koji imaju kupuju stanove za sebe, obitelji ili se bave rentijerstvom, što je sve veći biznis.

– U Starigradu recimo možete dobiti kuću pristojne kvadrature za 80.000 eura, ako govorimo o spomenutoj mladoj koprivničkoj obitelji, a koju mogu s godinama pomalo adaptirati i uređivati. Tamo će imati prostor i za djecu i dvorište, vrt… No, čak i u prigradskim naseljima cijene rastu. Onda vam opcija može biti i bliski Peteranec, a tamo ćete također imati pogodnosti za djecu koja idu u vrtić pa i veću subvenciju za APN. No, tu više nemate pogodnosti grada, škole, vannastavne aktivnosti… – kaže Lukačević, navodeći kako je u zadnje vrijeme prodao dosta novogradnje po 2200 do 2500 eura po kvadratu, a profil ljudi su ili poduzetnici ili visoki menadžment s plaćama iznad 20.000 kuna neto.

Jedan od koprivničkih investitora, Darko Grošić, koji gradi stambeno-poslovni kompleks na Florijanskom trgu, ističe kako prodaja novih stanova ide jako dobro, no kad je riječ o APN-u, treba se obratiti drugima. – Nudim mladim obiteljima koje nemaju mogućnost dizanja kredita za nove stanove – opciju da dođu u višegodišnji najam. Cijene su ovisno o površini od 300-tinjak do 500-tinjak eura mjesečno – kaže Grošić o čini se jedinoj opciji da mlada koprivnička obitelj živi u stanu novije gradnje.

FOTO: Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Obrađeno je 91,33 posto biračkih mjesta

IZBORI HDZ relativni pobjednik, u Sabor idu Jakšić, Sobota, Golubić, Lacković i Bilić. Vjerojatno i Đakić

Prvi službeni rezultati bit će poznati poslije 21 sat

IZLAZNA ANKETA HDZ-u 59 mandata, Rijekama pravde 43, DP-u 13, a Matiji Posavcu jedan

NEKIMA IZBORNA, NEKIMA SPORTSKA SRIJEDA

FOTO Cvetkovčani ‘na mišiće’ kroz močilski pakao, iznenađenje u Kalinovcu

Državno izborno povjerenstvo objavilo podatke o izlasnosti do 16:30 sati

IZBORI Više od 50 posto birača glasalo do 16:30 sati, u Koprivnici skoro 57, a u Đurđevcu 58!

ZAKAZAO SUSTAV MUP-a

Nestali s biračkih popisa: Plavu potvrdu do podneva zatražilo 60-ak Podravaca i Prigoraca

Provjerili smo kakva je izlaznost po općinama

IZBORI Najveća izlaznost u Velikom i Malom Bukovcu, najmanja u Rasinji i Kalniku


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati