Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Prošla godina rekordna po oglasima za posao: Pogledajte koji su radnici u Hrvatskoj najtraženiji

Analizom tržišta rada ispostavilo se da u Hrvatskoj nikad nije bilo više posla nego prošle godine. Protekla je godina bila rekordna po oglasima za posao, čak 83 tisuće objavljenih oglasa što je 13% više nego 2021., a na njih je pristiglo 1.5 milijuna prijava, podaci su portala MojPosao. Istraživačica portala, Antonija Bušić Crnković otkrila je kako su u Hrvatskoj najtraženiji trgovci iza kojih slijede konobari, skladištari vozači i kuhari.

Iz analize portala MojPosao također proizlazi kako su najtraženiji radnici sa srednjom stručnom spremom i 52% oglasa se upravo odnosi na njih dok se u kategoriji visokoobrazovanih najviše traže programeri i učitelji.

Ima i djelatnosti koje bilježe i pad u potražnji odnosno oglasima pa je tako u sektoru građevine bilo 10% manje oglasa što je dosta simptomatično obzirom da se u Hrvatskoj gradi na sve strane, a i potrebne su obnove mnogih objekata oštećenih u potresu. Zanimljiva je i informacija da u čak 60% oglasa radno iskustvo poslodavcima nije bilo bitno, a samo njih 35% zahtijeva poznavanje stranog jezika odnosno engleskog.

Marina Tkalec (Ekonomski institut Zagreb) navodi kako je potražnja za radom je i dalje povijesno visoka, ali je za pretpostaviti da će na proljeće ipak početi opadati obzirom da hlađenje ekonomije naročito u industrijskoj proizvodnji i trgovini na malo. Sve je osjetnija i polarizacija što se može zaključiti temeljem sve veće potražnje za niskoobrazovanim radnicima, nužnima za poslove koji se ne mogu automatizirati. Također pada potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom što i nije čudo jer je tu mnogo poslova koji se sve više automatiziraju, kao što su recimo samoposlužne blagajne, piše Poslovni.hr

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Požar u Starigradu, vatrogasci i policija na terenu

Radno vrijeme tijekom blagdana

Popularni trgovački lanac ima važnu obavijest za sve potrošače

POČINJU RADOVI U OPĆINAMA IZOSTAVLJENIMA IZ PROJEKTA ALGOMERACIJE

Gradit će se vodovod u Rasinji i Sokolovcu, radi se glavni projekt za Legrad

rapsodija na gostovanju

Kakva razbijačina Rujevice! Slaven s četiri komada natrpao kandidata za naslov prvaka

Lori Ludbreg svoja vrata otvara na proljeće

Ludbreg prvi u Hrvatskoj dobiva Newton sobe

ISKUSTVO PACIJENTA

FOTO: Slavica (77) muku muči s očnom mrenom i žutom pjegom

Upišite pojam koji želite pretraživati