Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
U sustavu statistike od lani je i križevačko kino

Prošla godina statistički najbolja po ljubiteljima filmografije u 21. stoljeću

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Državni zavod za statistiku objavio je izvješće o stanju u kino-prikazivačkoj industriji u prošloj godini, a od 2023. godine u Koprivničko–križevačkoj županiji aktivna su dva registrirana kino-prikazivača. Iako je kino u Križevcima, koje vodi tamošnje Pučko otvoreno učilište, ponovno otvoreno još u svibnju 2021. godine, ono je u ovaj statistički obuhvat ušlo tek od prošle godine, pošto Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) vodi i obrte i nezavisne udruge koje obavljaju djelatnost prikazivanja filmova. Tako nakon deset godina u Koprivničko–križevačkoj županiji ponovno postoje dva kino-prikazivača, a uz već spomenuto križevačko kino, jasno da je broj jedan koprivničko Kino Velebit, koje također vodi Pučko otvoreno učilište, ali koprivničko. Kino Velebit je jedino kino u županiji u kojem se projekcije održavaju i tijekom tjedna, dok se u Križevcima tjedno obično puštaju četiri projekcije i to tijekom vikenda.

Filmske predstave vikendom se puštaju i u đurđevačkom Domu kulture i kino program ondje vodi tamošnja turistička zajednica, ali ona nije u očevidniku HAVC-a pa ni ne ulazi u ovu statistiku. Zanimljivo je kako je još krajem 20. stoljeća na području KKŽ bilo čak pet registriranih kino-prikazivača da bi onda sve do prošle godine bio samo jedan. Kako je u sustav ušlo i križevačko kino, tako se i broj sjedala u kinima povećao sa 192 na 272, a 1999. godine je recimo bilo registrirano i pet puta više sjedala, odnosno njih gotovo 1500. Nakon problematičnih nekoliko godina u kojima su kino-prikazivači patili zbog pandemije korona virusa, prošla je godina bila rekordna po broju posjetitelja u 21. stoljeću. Dakako da je na to bitno utjecala činjenica da je u sustav statistike ušlo još jedno kino, a lani je tako koprivničko i križevačko kino posjetio 41.354 gledatelj, što je najviše još od devedesetih godina prošlog stoljeća.

FOTO arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

dvije staze raskopane već dvije godine

Mažuranićeva ulica i Trg mladosti napokon na redu

Križevcima odobreno 15 milijuna eura za gradnju nove škole

FOTO Nova škola imat će 21 učionicu za 588 učenika u 20 razrednih odjela

tek mu je 21 godina

Slaven potpisuje veznjaka Hajduka! Ne tako davno bio je na listi 60 najvećih svjetskih talenata


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati