Prosvjedi ispred sudova diljem županije

Zaposlenici pravosudnih tijela u Hrvatskoj danas su održali prosvjede diljem zemlje, zbog loših materijalnih prava, prvenstveno niskih plaća. Ovime su zaposlenici htjeli podsjetiti vladajuće kolike su njihove plaće, u odnosu na druge zaposlenike državnih i javnih službi.

Zbog izrazito teškog materijalnog stanja i ugrožene egzistencije, poručili su iz sindikata zaposlenih u pravosudnim tijelima RH te ispravljanja nepravde iz 2019. kada trećina zaposlenih nije obuhvaćena 9-postotnim povećanjem plaće, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH organizirao je prosvjede 7. lipnja i 8. lipnja  ispred sjedišta pravosudnih tijela diljem Hrvatske, gdje je SDLSN RH organiziran u sindikalnim podružnicama. Prosvjedima su se pridružili i zaposlenici pravosudnih tjela iz Koprivničko-križevačke županije.

Prosvjed ispred suda u Koprivnici

– Prosvjedu se pridružila i većina službenika i namještenika zaposlenih u pravosudnim tijelima u našoj županiji. Tako su prosvjedovali službenici i namještenici Općinskog suda u Koprivnici, Općinskog suda u Koprivnici – Stalne službe u Đurđevcu, Županijskog suda u Varaždinu – Stalne službe u Koprivnici, Općinskog državnog odvjetništva u Koprivnici i Općinskog suda u Bjelovaru – Stalne službe u Križevcima- pojasnio je Dražen Petrović, županijski povjerenik SDLSN Koprivničko-križevačke županije.

Prosvjedovali su i u Đurđevcu

Cilj prosvjeda je, naznačuju u sindikatu prvenstveno upozoriti na mala primanja u pravosudnim tijelima koja su na dnu u odnosu na plaće u ostatku državne i javne službe. Ostatak njihovog priopćenja donosima u cijelosti: “Nadalje, iz istog razloga sve više mlađih, kvalitetnih službenika i namještenika odlazi na puno bolje plaćena radna mjesta u privatni sektor, u druga tijela javne uprave ili izvan granica, a u isto vrijeme  teško je naći kvalitetnu zamjenu. Mladi ljudi odustaju od javljanja na natječaje u trenutku spoznaje o kojim se primanjima radi. Konstantni odlasci i teško pronalaženje zamjena dovodi do potrebe za dodatnim angažmanom preostalih zaposlenika kojima se uz stalni pritisak kroz konstantnu edukaciju i mijenjanje načina rada prelijevaju i poslovi zaposlenika koji su otišli ili su na dugotrajnom bolovanju.

Križevčani su se također pridružili prosvjedu

Nadalje, 1/3 zaposlenih koeficijenti se nisu mijenjali pri zadnjoj većoj korekciji koeficijenata u pravosuđu tako da npr. koeficijenti namještenika (čistačica i dostavljača) ne osigurava minimalnu plaću već se svaki mjesec radi korekcija plaće do minimalne plaće te zbog toga ne mogu konzumirati pravo na uvećanje na 0,5% po godini staža. Navedeni namještenici dobivaju istu minimalnu plaću neovisno da li su početnici ili imaju 15 godina staža. Plaća srednje stručne službe većine službenika iznosi ispod 5.000,00 kn, a o tome koliko su plaće niske u odnosu na percepciju šire javnosti govori i zanimljiva pojava da zaposlenici često dolaze u situaciju da im se ne vjeruje kada spominju iznos svoje plaće izvan suda.”      

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI