Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Prosvjedi ispred sudova diljem županije

Zaposlenici pravosudnih tijela u Hrvatskoj danas su održali prosvjede diljem zemlje, zbog loših materijalnih prava, prvenstveno niskih plaća. Ovime su zaposlenici htjeli podsjetiti vladajuće kolike su njihove plaće, u odnosu na druge zaposlenike državnih i javnih službi.

Zbog izrazito teškog materijalnog stanja i ugrožene egzistencije, poručili su iz sindikata zaposlenih u pravosudnim tijelima RH te ispravljanja nepravde iz 2019. kada trećina zaposlenih nije obuhvaćena 9-postotnim povećanjem plaće, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH organizirao je prosvjede 7. lipnja i 8. lipnja  ispred sjedišta pravosudnih tijela diljem Hrvatske, gdje je SDLSN RH organiziran u sindikalnim podružnicama. Prosvjedima su se pridružili i zaposlenici pravosudnih tjela iz Koprivničko-križevačke županije.

Prosvjed ispred suda u Koprivnici

– Prosvjedu se pridružila i većina službenika i namještenika zaposlenih u pravosudnim tijelima u našoj županiji. Tako su prosvjedovali službenici i namještenici Općinskog suda u Koprivnici, Općinskog suda u Koprivnici – Stalne službe u Đurđevcu, Županijskog suda u Varaždinu – Stalne službe u Koprivnici, Općinskog državnog odvjetništva u Koprivnici i Općinskog suda u Bjelovaru – Stalne službe u Križevcima- pojasnio je Dražen Petrović, županijski povjerenik SDLSN Koprivničko-križevačke županije.

Prosvjedovali su i u Đurđevcu

Cilj prosvjeda je, naznačuju u sindikatu prvenstveno upozoriti na mala primanja u pravosudnim tijelima koja su na dnu u odnosu na plaće u ostatku državne i javne službe. Ostatak njihovog priopćenja donosima u cijelosti: “Nadalje, iz istog razloga sve više mlađih, kvalitetnih službenika i namještenika odlazi na puno bolje plaćena radna mjesta u privatni sektor, u druga tijela javne uprave ili izvan granica, a u isto vrijeme  teško je naći kvalitetnu zamjenu. Mladi ljudi odustaju od javljanja na natječaje u trenutku spoznaje o kojim se primanjima radi. Konstantni odlasci i teško pronalaženje zamjena dovodi do potrebe za dodatnim angažmanom preostalih zaposlenika kojima se uz stalni pritisak kroz konstantnu edukaciju i mijenjanje načina rada prelijevaju i poslovi zaposlenika koji su otišli ili su na dugotrajnom bolovanju.

Križevčani su se također pridružili prosvjedu

Nadalje, 1/3 zaposlenih koeficijenti se nisu mijenjali pri zadnjoj većoj korekciji koeficijenata u pravosuđu tako da npr. koeficijenti namještenika (čistačica i dostavljača) ne osigurava minimalnu plaću već se svaki mjesec radi korekcija plaće do minimalne plaće te zbog toga ne mogu konzumirati pravo na uvećanje na 0,5% po godini staža. Navedeni namještenici dobivaju istu minimalnu plaću neovisno da li su početnici ili imaju 15 godina staža. Plaća srednje stručne službe većine službenika iznosi ispod 5.000,00 kn, a o tome koliko su plaće niske u odnosu na percepciju šire javnosti govori i zanimljiva pojava da zaposlenici često dolaze u situaciju da im se ne vjeruje kada spominju iznos svoje plaće izvan suda.”      

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

PRIPREMA SE NATJEČAJ ZA OBNOVU ULICE KOJA KOLODVOR SPAJA S CENTROM GRADA

Dvosmjerna Starčevićeva s rotorom u dvije faze, novo ruho dobit će i Ivanjska

OLUJNO NEVRIJEME NAPRAVILO VELIKU ŠTETU

Župan donio Odluku o proglašenju prirodne nepogode tuča na području tri općine

radovi u tijeku

Novom stazom spojit će se Đurđevac i Čepelovac


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati