Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
KVADRAT NOVOGRADNJE I DO DVIJE TISUĆE EURA...

Provjerili smo kako se kreću cijene stambenog prostora u Đurđevcu

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Grad Đurđevac je na svojim internetskim stranicama objavio listu prvenstva za kupnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje. Riječ je već o 3. krugu natječaja za podnošenje poziva za kupnju jednog od 12 stanova koji se grade u drugoj zgradi na Radničkoj cesti i koji bi trebali biti spremni za useljenje negdje početkom ljeta sljedeće godine. Interes je ponovno velik, no cijena kvadrata stana sada je bila puno veća nego prije nekih pet godina, kada je na Radničkoj cesti izgrađena prva POS zgrada u Đurđevcu.

Kvadrat novogradnje kroz program poticane stanogradnje tada je iznosio 900 eura, dok je već otprije poznato da kvadrat stana u drugoj POS-ovoj zgradi iznosi 1489 eura. Kamen temeljac za drugu POS zgradu postavljen je krajem svibnja, kada je najavljeno koliko će koštati i kvadratni metar stambenog prostora kao i da ukupna vrijednost radova na izgradnji zgrade iznosi 1,6 milijuna eura, od čega su poticajna sredstva oko 400 tisuća eura. Zanimljivo je kako je izgradnja prve POS-ove zgrade u Đurđevcu iznosila 7,4 milijuna kuna, odnosno nešto manje od milijun eura dok su državni poticaji iznosili 1,6 milijuna kuna, odnosno nešto više od 200 tisuća eura, a to drastično poskupljenje troškova izgradnje jedan je od glavnih razloga zašto su cijene nekretnina svuda tako poskupjele.

Prema izračunu specijalizirane web stranice cijenestanova.com, kvadratni metar stana u Đurđevcu prosječno danas iznosi 1437 eura. Taj je iznos izračunat po prosjeku cijene stanova koji se nalaze na tržištu, bilo da je riječ o novogradnji ili stanovima u starijim zgradama. Prema podacima iste stranice, prosječna veličina stana koji je na prodaju u Đurđevcu je 57 kvadratnih metara, a srednja tražena prodajna cijena stana iznosi 81.557,00 eura. No, na specijaliziranim stranicama za prodaju kao što je Njuškalo.hr, mogu se pronaći i stanovi čija je cijena puno veća od prosjeka. Tako se kvadrat stana u novoj zgradi u Ulici Đure Basaričeka u Đurđevcu cijeni na gotovo dvije tisuće eura. Novogradnja od 61,55 m2 prodaje se za 119.850,00 eura ili 1.947,00 eura po kvadratu. Stan u novoj zgradi u Ulici bana Jelačića gotovo identične veličine prodaje se za 101.740,00 eura ili 1.650,00 eura po kvadratu.

Kada se u obzir uzmu tržišne cijene koje su danas u Đurđevcu, tada kvadratni metar stana u novoj POS-ovoj zgradi i ne izgleda tako strašno. Baš kao i u ostatak cijele Hrvatske, tako je i Đurđevac u posljednjih četiri-pet godina doživio pravi skok u cijenama nekretnina, pogotovo kad je u pitanju novogradnja. Dakako da su od svih najbolje prošli upravo kupci stanova u prvoj POS-ovoj zgradi, čiji su vlasnici kvadrat stana površine od 65 do 83 kvadratna metra plaćali 900 eura, a sada on vrijedi gotovo dvostruko više. Kad je u pitanju kupnja stanova uz APN subvenciju, takve nekretnine se prve dvije godine nakon kupnje ne smiju iznajmljivati ni prodavati tako da je i ta zapreka nestala.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Teška prometna nesreća na Podravskoj magistrali, muškarac prevezen u bolnicu

DIREKTORICA SANJA GARAJ MILOŠ I DIZAJNER MARKO HRASTOVEC O NOVOM VIZUALNOM IDENTITETU PODRAVKE

VIDEO “Na logotipu smo u tajnosti radili više od godinu dana i veseli nas pozitivan odjek javnosti”

Obavijest za potrošače

U prehrambenom proizvodu pronašli biljku koja može biti štetna za zdravlje

konkretni planovi za unaprjeđenje visokog školstva u koprivnici

Šest milijuna eura za povezivanje inovacija, znanosti i gospodarstva

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Zapalio se Renault u centru Koprivnice

PROBLEM S KOJIM SE BORI GODINAMA

FOTO Davorka: “Bez maramice ne mogu ni do trgovine, a živim samo 10 minuta od centra”

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati