U tri godine potrošnja poduplana

Provjerili smo koliko se u Podravini i Prigorju troši u kafićima i restoranima

Prosinac je već godinama mjesec u kojem se najviše troši, a potvrđuju to i podaci iz sustava fiskalizacije Porezne uprave. Ovaj smo se puta usredotočili na fiskalizirane račune iz djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića, a oni pokazuju da stanovnici Koprivničko–križevačke županije unazad posljednje tri godine, koliko i postoje podaci, na hranu i piće u prosincu troše dvadesetak posto više nego u studenom. U prosincu prošle godine je za hranu i piće prvi puta probijen broj od četiri milijuna eura potrošenih na hranu i piće u ugostiteljskim objektima u Podravini i Prigorju u jednom mjesecu. Lani se tako u prosincu u ugostiteljskim objektima fiskaliziralo 744.947 računa na kojima je potrošeno 4,037 milijuna eura, dok je mjesec dana ranije fiskalizirano 692.635 računa u ugostiteljstvu na kojima je potrošeno 3,488 milijuna kuna. To je nekih 16 posto više potrošenog novca u odnosu na studeni, a identičan porast potrošnje u ovom sektoru zabilježen je i 2022. godine, dok se 2021. godine u prosincu u kafićima i restoranima potrošilo gotovo za četvrtinu više novca nego mjesec ranije.

Stezanje remena

Gledano po mjesecima, studeni je već godinama mjesec u kojem se najmanje troši za hranu i piće, a slabiji su samo siječanj u kojem se već poslovično „steže remen“ nakon mahnitog trošenja u prosincu i najkraći mjesec, veljača. I nije to specifično samo za Koprivničko–križevačku županiju, već i za ostale dijelove Hrvatske, a premda bi se na prvu možda zaključilo da na povećanu potrošnju u Prigorju i Podravini u prosincu utječu brojni božićni sajmovi, podaci o potrošnji za listopad pokazuju da to baš i nije slučaj. Posljednje tri godine se na ugostiteljstvo u Koprivničko–križevačkoj županiji u prosincu u odnosu na listopad trošilo tek između četiri i pet posto više, tako da se može zaključiti da je studeni mjesec u kojem se rasipnost ciljano smanjuje kako bi se nešto više moglo potrošiti u prosincu. Tako je u listopadu prošle godine fiskalizirano 3,871 milijun eura na pripremu hrana i pića ili tek 136 tisuća eura manje nego u prosincu, a gotovo identična situacija bila je i 2021. i 2022. godine.

Sutra ne postoji

No, prilično je znakovito da iznosi potrošnje iz godine u godinu vrtoglavo rastu i u samo tri godine oni su se doslovno udvostručili. Dok je u studenom 2021. godine u Podravini i Prigorju na hranu i piće u kafićima i restoranima potrošeno tek nešto više od dva milijuna eura, u prošlom je mjesecu fiskalizirano 4,06 milijuna eura. Istovremeno se broj fiskaliziranih računa povećao tek za 25 posto, odnosno s 559 tisuća na 701 tisuću, a sve to pokazuje ne samo da su cijene u kafićima i restoranima bitno porasle, već da prosječni Hrvati zadnjih godina troše kao da sutra ne postoji.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Projekt vrijedan 1,7 milijuna eura

FOTO Gradi se sedam hladnjača za lokalne povrtlare i voćare

Intervencija kod ludbrega

Gorjelo krovište kuće, vatrogasci evakuirali vlasnika i spriječili širenje požara

PROJEKT JE REALIZIRAN

Veliki dan za Tomislav-Radnik: Završili desetogodišnji radovi na glavnom igralištu kluba