Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Pruga i dalje nije gotova…Hoće li Hrvatska morati vraćati novac EU !?

Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Dugo Selo – Križevci vrlo je zahtjevan i već svima dobro poznat projekt čija je ukupna vrijednost milijardu i 517 milijuna kuna, a većina sredstava je osigurana iz EU fondova. Čak 85 posto.

Obzirom da su radovi prvotno trebali biti gotovi 2020. kolaju informacije da će Hrvatska morati vratiti Europskoj uniji… Izvođači su već dva puta prolongirali rok završetka radova, a prvi je bio 2020. godine te je Hrvatski konzorcij koji čine Dalekovo, DIV i Zagreb Montaža od HŽ infrastrukure tražio produženje radova do ožujka 2021. godine. Taj je rok probijen te je konzorcij zatim tražio da radovi produže za još 700 dana i 60 milijuna kuna naknadne zbog prologiranja roka što je HŽ infrastruktura odbila. Zatim je konzorcij uputio HŽ-u novi plan izvršenja radova u kojem se navodilo da bi radovi trebali biti gotovi u ljeto 2023., a to je 3 i pol godine kasnije od ugovorom predviđenog roka. Zadnji rok je trenutno kraj ove godine, a navodilo se ako se i tad ne dovrše radovi Hrvatska će morati vratiti neutrošena sredstva EU i sama dovršiti projekt, piše N1.

Iz resornih ministarstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, tvrde da razloga za brigu nema. Tvrde kako je rok za korištenje bespovratnih sredstava sukladno regulativi EU za financijsko razdoblje 2014.-2020., 31. prosinca 2023. dok je najkasniji mogući rok za dovršetak projekta sredstvima korisnika 15. veljače 2027. godine.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture također tvrde da bi se trenutnom dinamikom radovi trebali privesti kraju 2024. godine. Također kažu da je prihvatljivost troškova do kraja 2023. nakon čega će se nastavak projekta financirati iz drugih izvora, a isto kažu i iz HŽ infrastrukture. Za pretpostaviti je da će se nastavak radova u tom slučaju financirati iz kredita koji će dići HŽ infrastruktura, a za kojeg će jamčiti Vlada RH sredstvima iz proračuna, odnosno džepa poreznih obveznika.

FOTO: Facebook, ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI