Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Prvi domaći 3D animirani film krenuo je od ideje koprivničkog umjetnika

U kinima trenutno igra Cvrčak i Mravica, prvi domaći animirani 3D film, na kojem je radio i naš koprivnički slikar i umjetnik Darko Bakliža, koji je i naveden kao jedan od dizajnera. No, manje je poznato kako je i cijela stvar potekla od njegove originalne ideje, odnosno da je animirani film svojevrsna adaptacija mjuzikla koji je igrao prije dvadesetak godina, za što Bakliža potpisuje tekst i stihove, ali i glazbu.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Pod originalnim nazivom Cvrčak, Mrav i Mrvica, u predstavi namijenjenoj djeci i mladima nastupali su tada poznati glumci Kristijan Ugrina, mnogima tada poznatiji kao voditelj Huga i Zrinka Cvitešić, kojoj je to jedna od prvih uloga u karijeri, i tadašnji doajen hrvatskog glumišta Vlado Kovačić, čiji je glas mnogima poznat po sinkroniziranim crtićima. Mjuzikl je igrao po cijeloj Hrvatskoj, uključujući i Koprivnicu. Sam Bakliža nam je ustupio plakat predstave te rekao nekoliko riječi o njoj.

Darko Bakliža

– Htio sam napraviti mjuzikl za djecu, a na umu sam imao ponajviše svog sina Darijana, koji je tada imao četiri godine. No, kada sam mu prvi put čitao priču prema scenariju koji je trebao biti duhovit i smiješan, on se rasplakao, jer mu nije bilo jasno gdje je cvrčku mama – prisjeća se Bakliža, koji je shvatio kako bi mjuzikl ipak mogao uspjeti kod malo starije publike.

Predstava je na kraju tako i rađena te je bila namijenjena učenicima svih razreda osnovne, ali i srednje škole. Priča je, ne treba posebno pojašnjavati, adaptacija poznate La Fontaineove basne, a u suštini se radi o ljubavnoj priči između dvije različite i na prvi pogled nespojive vrste, s poukom kako se, da bi ljubav uspjela, razlike i svi naizgled nepremostivi problemi uvijek mogu svladati. Predstava prati tri lika kroz četiri godišnja doba, a pjesme su bile i u rock, ali i hip-hop i ska stilu, budući da se radilo o modernom cvrčku. Nakon što je mjuzikl igrao po Hrvatskoj, ubrzo je došla ideja da se ista priča prenese i kao animirani film, što je podrazumijevao i veliki produkcijski pothvat.

– Imali smo već nekoliko verzija scenarija, a odradili smo i dobar dio pretprodukcije, odnosno došli smo i do same animatike. U suradnji s dramaturgom Markom Hrenovićem napravili smo i odličan konačan scenarij, međutim jedino nam je nedostajao novac da bi film mogao u produkciju – napominje Bakliža, nadodavši kako se projekt dobrano odužio, zbog čega je na kraju i odustao od projekta.

– To je film koji je potekao od moje ideje i sam sam u jednom periodu radio na tome, no u međuvremenu sam se maknuo jer je to sve predugo trajalo. Projekt je preuzela druga ekipa i na kraju uspjela izgurati to do kraja, na čemu im treba čestitati – ističe Bakliža, ujedno pojasnivši zašto je važno da je film na kraju izašao.

– Radi se o animiranom filmu čiji je budžet bio gotovo kao za igrani, za što se morala tražiti koprodukcija negdje drugdje, pa i u Europi. Dodatan je problem što mi nemamo tradiciju takvih dugometražnih filmova, zbog čega su potencijalni partneri, iako zainteresirani, bili suzdržani – pojašnjava Bakliža, napomenuvši kako smo poznati uglavnom po Zagrebačkoj školi animiranog filma koja je radila sjajne, ali kratke crtiće, i koje proučavaju na svim svjetskim studijima za animirani film.

Nitko od njih nije vjerovao da bi netko u Hrvatskoj mogao izgurati jedan takav projekt, a sada kada smo napokon u tome uspjeli, smatra Bakliža, moglo bi biti lakše doći do novaca u budućim projektima.

– Sada smo se uvrstili u one države, kojih nema puno, a koje su dokazale da mogu proizvesti i takve filmove, što bi trebalo dati vjetar u leđa za buduće takve pothvate – zaključuje Bakliža.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI