Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Prvi donosimo rezultate upisa učenika u srednje škole: tehničke struke ‘rasturile’

Tehničke struke ove su godine „rasturile“ na upisima u prve razrede srednjih škola ako je suditi po izjavama ravnatelja naših srednjoškolskih ustanova i podacima o upisanim i slobodnim mjestima. Popunjene su manje-više i gimnazije, no Ministarstvo je za ovu godinu diglo upisne kvote s 21 na 24 učenika po razredu pa u nekima ima još uvijek mjesta.

Ravnatelj Gimnazije Fran Galović u Koprivnici Vjekoslav Robotić navodi kako je najviše mjesta ostalo u jezičnoj gimnaziji, čak 13.

– Slobodna su još dva mjesta u matematičkoj te četiri u općoj sportskog smjera. Unatoč dizanju kvota dobro smo popunjeni. Očekujemo i kako ćemo u drugom upisnom krugu popuniti preostala slobodna mjesta – navodi Robotić koji je zadovoljan ljetnim upisnim krugom s obzirom na dizanje kvota.

Treba dodati i kako će danas ili sutra biti objavljeni i konačni, službeni podaci o prolaznosti na državnoj maturi u srednjim školama, a naši ravnatelji već imaju neke „službene“ informacije. Ravnatelj Robotić ističe kako su oni za našu gimnaziju odlični, po prvi put imaju 100-postotnu prolaznost A razine matematike. Također, pohvalio se i kako imaju učenika koji je baš svih osam predmeta državne mature prošao s odličnim uspjehom.

Vjeekoslav Robotić, ravnatelj koprivničke gimnazije

Od ravnateljice Srednje škola Koprivnica Manuele Gregurić doznajemo kako je ostalo tek sedam mjesta smjera prehrambeni tehničar te tri prodavača. Također, i ove godine najveća navala bila je na farmaceute i ekonomiste.

– Imali smo dosta usmenih upita za smjer fizioterapeut, no za ovu godinu s obzirom na odluku Ministarstva nismo imali predviđen razred – kaže ona.

Jedina škola za koju još uvijek nismo dobili podatke, do ravnatelja nismo mogli doći, a podaci će biti uneseni danas ili sutra, jest Obrtnička škola u Koprivnici. Neslužbeno doznajemo kako je popunjenost u dva tehnička četverogodišnja smjera Tehničar za računalstvo i Tehničar za električne strojeve zadovoljavajuća.

Upravo će ti razredi, ali i tehnički razredi u Strukovnoj školi Đurđevac ove jeseni po prvi put u svom programu imati kurikulum novog Centra kompetencija za elektrotehniku i računalstvo. U tu svrhu dograđena je i Obrtnička škola u Koprivnici kao i Strukovna u Đurđevcu. Još ostaje opremanje.

– Naši su profesori cijelu prošlu godinu bili na raznim edukacijama kako bi što spremniji provodili nastavni program novog Centra kompetencija. Ono što treba istaknuti jest i da ćemo od iduće godine imati i 29 programa za obrazovanje odraslih – navodi Darko Špoljar, ravnatelj Strukovne u Đurđevcu.

Inače, u toj školi ostalo je 11 mjesta u razredu ekonomista, a ostali su popunjeni. Najveća navala bila je upravo u tehničkim smjerovima, ali i kod ugostitelja. Dosta učenika ostalo je, kaže, ispod crte.

Njegov kolega, ravnatelj Gimnazije Đurđevac Tomo Ostojić otkriva kako su upisali po dva razreda s 19 učenika, dakle ostalo je još 10 mjesta, a to očekuje popuniti, možda i sve do rujna. U križevačkoj pak Gimnaziji ostala su četiri mjesta u općem smjeru, a ističu kako su imali više prijava nego lani.

U Srednjoj školi I. Seljanec u Križevcima, koja je vjerojatno i vodeća u županiji po specijalnim tehničkim i obrtničkim usmjerenjima, ostala su dva slobodna mjesta kod krojača, dva strojobravara te jedan kod zidara. U toj je školi pak bio velik interes za građevinskim tehničarima i tehničarima cestovnog prometa, automehaničarima pa i kuharima.

Što se tiče Gospodarske škole u Križevcima, tamo je ostalo pet mjesta kod cvjećara, devet kod agrotehničara, 12 kod poljoprivrednog tehničara i fitofarmaceuta, sedam kod mehaničara poljoprivredne mehanizacije, jedan kod veterinarskog tehničara i pet poljoprivrednih gospodarstvenika.

Oni su upisivali, recimo i to, šest mljekara i šest stočara te isto toliko voćara i vinogradara i sve su uspjeli popuniti. Ostaje za vidjeti što će biti s određenim usmjerenjima koja su upisali po jedan učenik (cvjećar) ili dva (mehaničar poljoprivredne mehanizacije).

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

POVLAČENJE IZ PRODAJE

Poznati trgovački lanac moli sve kupce ove popularne namirnice da se jave na prodajno mjesto

Izvještaj zavoda za zapošljavanje

Novi rekordni minimum ljudi u potrazi za poslom u našoj županiji

prometne nesreća s oziljeđeno osobom

Pijan bez vozačke zabio se u automobil, koji je sletio s ceste, ozlijeđen putnik


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati