Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ptičja gripa na Šoderici, uginula dva labuda

U ponedjeljak 16. siječnja 2023. godine utvrđena je visokopatogena influenca ptica (VPIP) podtipa H5N1 odnosno ptičja gripa kod dvije lešine crvenokljunih labudova na području jezera Šoderica u Koprivničko-križevačkoj županiji, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo je osiguralo pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica.
– I ovim putem podsjećamo subjekte da poštuju biosigurnosne mjere u uzgojima te da svaku promjenu zdravstvenog stanja ili uginuća životinja bez odgađanja prijave svom veterinaru.
Prema informacijama Europske agencije za sigurnost hrane, broj slučajeva u ptica vodarica i domaće peradi i dalje je u porastu. Epidemija visokopatogene influence ptica koja je u tijeku predstavlja najveću zabilježenu epidemiju ove bolesti na području Europe do sada. Od početka epidemije u listopadu 2021. godine do danas ukupno je prijavljeno 7 233 izbijanja (2 930 izbijanja u domaće peradi, 355 izbijanja u ptica u zatočeništvu i 3 948 slučajeva u divljih ptica) u ukupno 37 europskih zemalja. Na zaraženim farmama usmrćeno je više od 50 milijuna perad – rekli su u Ministarstvu.

foto: Ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI