Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MARTINA DALIĆ SUSRELA SE S PODRAVKINIM KOOPERANTIMA

Raditi i saditi se mora, doba uvoza je prošlo, proizvodnju sirovine povećavamo za tri do četiri puta

Podravkini kooperanti danas su izdvojili nekoliko sati i poljoprivredne površine zamijenili ugodnim prostorom Štaglja gdje su bili pozvani na susret s predsjednicom Uprave Podravke Martinom Dalić i njenim timom iz sektora Poljoprivreda.

Kooperanti su ovom prilikom informirani o tržišnim trendovima, prezentirana im je ovogodišnja, ali i buduće poljoprivredne sezone, kretanje otkupnih cijena, kao i nova tehnološka dostignuća u povećanju prinosa i još efikasna organizacija otkupa.

Podravka intenzivno radi na povećanju proizvodnje povrća, revitalizaciji suradnje s kooperantima i poljoprivrednicima te modernizaciji industrijske proizvodnje i prerade voća i povrća.

Martina Dalić predstavila je strategiju Podravkine proizvodnje te kazala da veliku pozornost daju poljoprivredi, a u godinama koje dolaze dati će joj još veću pažnju.

– Možda je postojao period kad nismo obraćali pažnju na proizvodnju vlastite sirovine i više se orijentirali na uvoz, to je vrijeme završilo. Prvi razlog je viša sila tržišta koja je pokazala da takve pretpostavke više nisu točne, a pokazala nam je to i pandemija kovida. Drugi razlog za zaokret su poslovne odluke te planovi koji su ambiciozni i zahtijevaju da imamo kvalitetnu i dostupnu sirovinu i da nam je blizu. Klimatske promjene mijenjaju svijet oko nas i mi kao Uprava zaključili smo da ona stara “uzdaj se u se i u svoje kljuse” ovdje ima jako dobru primjenu jer uvoz, troškovi transporta, pitanje kvalitete sirovina sve nas to navodi da se puno jasnije sami angažiramo u proizvodnji – poručila je Dalić.

Dodala je kako su podravkini kooperanti od tih odluka već vidjeli konkretne rezultate.

– Uloženo je u navodnjavanje površina kojima raspolažemo, mehanizaciju, to su vrlo jasni znaci da mislimo ozbiljno – kazala je predsjednica Uprave.

Iako je Podravka najveći kupac žitarica u Hrvatskoj, cilj je povećanje povrtlarskih kultura. Rajčica, a onda paprika.

U tijeku je izgradnja novog pogona za primarnu preradu rajčice, investicija u tehnologiju na tvornici Kalnik vrijedna je između 15 i 17 milijuna eura i bit će dovršena na proljeće.

Podravka će povećati proizvodnju primarne sirovine za tri do četiri puta uz otkup sve rajčice koja se proizvede u Istri. Na kontitentu će trebati oko 300 hektara površina za proizvodnju industrijske rajčice. Pilot projekt koji je pokrenut ove godine u Podravini jako je dobro prošao.

– Raditi se mora, saditi se mora da bismo mogli proizvesti sve ove konačne proizvode koje prodajemo našim potrošačima, na tom putu okolnosti su sve teže što se tiče vremena, neizvjesnosti, klimatskih prilika no mi smo prilično sigurni i jasno nam je da se sa svim tim moramo izboriti jer su alternative puno lošije od toga – kazala je Dalić.

Nakon uvodnog obraćanja predsjednice Uprave direktor Poljoprivrede Dalibor Kezele istaknuo je da je sezona ove godine po pitanju žitarica izuzetno teška, no nada se da će se u narednom razdoblju tržište smiriti i stabilizirati.

– Ono što je dobro da za razliku od tržišta žitarica je to da je tržište industrijskog povrća, tržište povrtlarskih kultura u cjenovnom smislu puno sigurnije i znamo što ćemo raditi u narednom razdoblju. Ima neka veća doza sigurnosti u onome što smo započeli u kooperantskoj proizvodnji povrća – poručio je Kezele.

Nakon toga je održana i panel rasprava na temu zašto surađujem s Podravkom.

Među zadovoljnim kooperantima danas je u Štaglju bio i Božidar Plantak koji se bavi uzgajem graška, ali razmišlja o sadnji rajčice i cikle. Zadovoljan je suradnjom i komunikacijom s Podravkinim stručnjacima, a od posebne koristi su mu njihovi agronomi koji izlaze na polja i savjetuju ga u slučaju pojave određene vrste korova ili štetnika.

FOTO: Sonja Badalić

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

uzroci uzimani još u travnju ove godine

S tržišta se hitno povlači vrlo ukusna i popularna namirnica, a razlog je vrlo zanimljiv

TRADICIONALNO DOBAR ODAZIV

FOTO/VIDEO Brojni su došli na dobrotvorni koncert i prilogom podržali borbu protiv raka

TREĆA IZLOŽBA U KOPRIVNICI

FOTO/VIDEO Dvjestotinjak golubova, grlice, kanarinci, papige i zečevi preplavili Dom željezničara

KOPRIVNICA SE VRIJEDNE NEKRETNINE IPAK NEĆE RIJEŠITI

‘Merićeva’ zgrada ipak neće na prodaju! Još jednu građevinu u strogom centru čeka obnova

FERENČINA UOČI DOLASKA PRVAKA

‘Dinamo čeka teža utakmica nego u Kazahstanu, jer smo mi trenutno bolji od Astane’

Na stanici u Koprivnici pokupila ga je policija

Pijani putnik u vlaku fizički nasrnuo na mladu kondukterku

Upišite pojam koji želite pretraživati