Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Radovi na jezeru: Izvući će 200.000 „kubika“ mulja

U tijeku su radovi na izmuljivanju jezera Trakošćan. Projekt je zajedno s ranije izgrađenom novom branom vrijedan više od 20 milijuna kunas ciljem poboljšanja kvalitete vode te zaštite biljnih i životinjskih vrsta. Tijekom ljetnih i jesenskih mjeseci odnosno u sušnom razdoblju građevinskom mehanizacijom uklanjat će se sediment iz jezera, a pripremljen je transportni put kako bi se oko 200.000 m3 nataloženog sedimenta moglo transportirati na pripremljen deponij kod Bednje, na udaljenosti od 1,5 kilometara od jezera.

Radilište je prošli tjedan posjetio generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković koji je zajedno sa svojim suradnicima, a u pratnji domaćina, župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, načelnika Općine Bednja Damira Poljaka te voditelja Vodogospodraskog odjela za Muru i gornju Dravu Danijela Bunića, obišao radove na izmuljivanju Trakošćan.

– Sada se najbolje vidi koliko nedostaje Takošćansko jezero, a bilo je nužno isušiti ga kako bismo ga učinili ljepšim i otpornijim na klimatske promjene i na neki način omogućili kvalitetnije uvjete staništa. Pritom smo veliku pozornost posvetili i zaštiti ribljeg fonda na ovome području. Prethodno je zbrinuta riba iz jezera, a pregradni profil zagata omogućio je da imamo privremeno vodeno stanište koje osvježava potok Čemernica tako da smo i tu omogućili da na neki način dio prirode i života na ovome području nesmetano živi i obitava. Zahvaljujući povoljnim hidrološkim uvjetima mogli smo započeti s radovima. Otprilike smo znali da je jezero Trakošćan sa svojih 17 ha imalo zapregu oko 400.000 kubnih metara vode, no pokazalo se da najmanje 50 posto toga čini mulj. Morat ćemo sukladno mogućnostima oko 200.000 kubika mulja izvući iz jezera. Zahvaljujući Varaždinskoj županiji i Općini Bednja moći ćemo ga privremeno zbrinuti i deponirati te nesmetano nastaviti s radom. Cilj nam je u iduća 3-4 mjeseca, uz sunce i povoljne vremenske uvjete, praktički izmuljiti cijelo jezero kako bismo od jeseni mogli dočekati zapunjavanje jezera i omogućiti samome dvorcu Trakošćan da što prije atrakcija jezera bude skladni dio s dvorcem Trakošćan – zaključio je direktor Đuroković. Projekt je zajedno s ranije izgrađenom novom branom vrijedan više od 20 milijuna kuna.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SLAVEN ĆE TRI OD ČETIRI UTAKMICE IGRATI U KOPRIVNICI

Pakleni ožujak: Lokomotiva pa tri “teškaša”

ferdinandovčani se protive elitnoj ligi, no promjenama se moraju prilagoditi

Franjo Kovačev: To je za nas korak unazad, a za suce, bojim se, prevelik zalogaj…

NAJBOLJI IGRAČ SLAVENA O BUDUĆNOSTI

Mioč: “Pregovaramo, sve će se znati uskoro”

NATJECANJE SE ODRŽALO U KUTINI

FOTO S njima nema šale, sestre Gabriela i Dorotea državne su prvakinje u boksu

NEĆE PA NEĆE

Lopte su bile dobro napumpane, ali malo je to značilo slavenašima. Pali bez ispaljenog metka

lokomotiva pala u vječitom derbiju

Bravo! Šampanjac se može staviti na hlađenje, pehar se nakon dvije godine vraća u Koprivnicu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati