Rasinja izgubila spor: Ulazili im u posjed tijekom čišćenja kanala, tlo se počelo urušavati

Dragutin i Verica Golubić iz Subotice Podravske dobili su sudski spor koji su pokrenuli protiv Općine Rasinja. Općina im je, prema sudskoj presudi, uznemiravala posjed, i to na način da im se zbog radnji tijekom održavanja odvodnog kanala uz cestu počela urušavati kosina na njihovu zemljištu. Golubići tamo imaju oranicu na kojoj trenutno uzgajaju kukuruz. Sve je počelo, kako su za Podravski rekli Golubići, još prije desetak godina, kada su izgradili cestu.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Jednostavno su se proširili na našu česticu. Prvo je cesta bila izgrađena i onda su, kako su s vremenom čistili kanal od drača i raslinja, strojevima odsjekli dio kosine, koja se onda počela urušavati duž cijelog kanala. Naglo je bilo odsječeno i mi smo zbog toga imali problema – priča nam Dragutin, koji je u nekoliko navrata obavijestio dežurne službe u Općini, iz koje su obećali pomoći i doći sanirati problem, no nikad to nisu učinili.

– Nismo se nikad mogli ništa dogovoriti, tako da nam je jedino preostalo da tužimo Općinu. Jedina je opcija bila da podignemo tužbu zbog uznemiravanja posjeda, što smo i učinili – objašnjava nam Dragutin.

– Širili su i cestu na naš dio. Mi smo se bunili i tražili da se to riješi mirnim putem, no nije bilo interesa za to. Čak im je to i njihova odvjetnica sugerirala, no nitko od njih uopće se nije htio ni odazvati. Opominjali smo ih nakon svakog čišćenja kanala da se to više ne radi, jer se na našem posjedu jasno vidjela razlika nakon njihovih intervencija – ispričala nam je Verica, pokazavši nam i spornu kosinu na oranici nedaleko od njihove obiteljske kuće.

Sud je utvrdio kako Općina čišćenjem kanala uznemirava posjed obitelji Golubić tako što potkopavaju kosinu koja se počela urušavati, a posebnu opasnost predstavlja za njihovu klijet koja se nalazi uz oranicu, odnosno na rubu kosine. S obzirom na to da je riječ o pjeskovitom tlu, koje se uslijed oborine sve više urušava, postala je ugroza za stabilnost i sigurnost građevinskog objekta. Zbog svega toga Općina sada mora platiti 22.657,80 kn, stoji u presudi Općinskog suda u Koprivnici. Tužitelji su od Općine također tražili da ugrade betonske kanalice zbog nužnog održavanja kanala, no sud je taj zahtjev odbio.

– Nekad smo kanal čistili sami, sjećam se vremena kada nismo imali flakserice, nego se sve radilo ručno, kosom. Sada kanal čisti Općina, ali kao što se vidi, ne baš redovito – zaključila je u razgovoru Verica.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI