Mrkva je bez ikakve sumnje jedno od najpopularnijih povrća na svijetu i može se jesti na bezbroj načina. Tko god ima vrt uzgaja i mrkvu, ali mnogi nisu niti svjesni koliko je ustvari zdrava. Listovi se koriste za variva, a korijen dok je mlad, svjež ili kuhan, no bolje ga je konzumirati malo prokuhanog.
Mrkva u sebi sadrži alkaloide, minerale, eterična ulja i velike količine voitamina A, B i C. Sjemenke su pak bogate proteinima, ugljikohidratima, vlaknima, kalijem, kalcijem, magnezijem i fosforom. Kuhanjem otpušta antioksidanse i sačuva više karotena i vitamina C. Korijen je koristan za jetru i žuč, te kod anemije. Sjemenke su korisne kod nadutosti i povećanog lučenja želučane kiseline te kamena u bubrezima i mokraćnom mjehuru.
Ekstrakt sjemena mrkve snižava kolesterol u krvi i poboljšava pamćenje. Može pozitivno djelovati kod Alzheimerove bolesti i pomaže u oporavku od brojnih vrsta raka.
FOTO arhiva