SASTOJCI:
500 g suhog graha (trešnjevca)
300 g kiselog zelja
2 glavice luka
3 češnja češnjaka
2 lista lovora
300 g suhog mesa (buncek, špek, kobasica, rebrica)
1 žličica crvene dimljene slatke paprike mljevene
1/2 žličice crvene ljute paprike mljevene
sol
papar
2 žlice svinjske masti
2 žlice glatkog brašna
POSTUPAK:
Suhi grah namočimo u hladnoj vodi večer prije kuhanja i ostavimo da nabubri do jutra (koliko graha, duplo vode). U lonac stavimo, na malo masnoće sitno sjeckani luk i dinstamo ga dok ne postane staklasto žut, zatim na luk stavimo sitno sjeckani češnjak i promiješamo vrlo kratko dok češnjak zamiriši. Na to dodamo grah, kupus, suho meso narezano na kockice, lovor, paprika mljevena, sol, papar i sve skupa zalijemo i pustimo da se kuha dok grah ne postane mekan. U tavi na masti pržite brašno dok ne poprimi zlatnožutu boju, zatim dodajte slatke paprike i zalijte vodom te umiješajte u grah kako biste dobili željenu gustoću. Po želji začinite.