Za četiri osobe
Sastojci:
8 listova kiselog kupusa
800 grama mljevenog mesa
1 glavica luka
1 režanj češnjaka
100 grama riže
suho meso (špek, kobasica, buncek…)
svježi peršin
100 grama brašna
1 dcl ulja
20 grama slatke paprike mljevene
sol
papar
lovorov list
500 g krumpira
1dcl mlijeka
Postupak:
Listove kupusa operemo, a deblje krajeve odrežemo. Mljeveno meso začinimo, sol, papar, svježi peršin, slatka paprika, a luk nasjeckamo i pržimo na masnoći zajedno s rižom te sve skupa dodamo u mljeveno meso i dobro izmiješamo kako bi smjesa bila kompaktna. Punimo listove kupusa mesom i motamo sarme (1 list kupusa, 100 grama mesa) i stavljamo u lonac jednu do druge kako se ne bi razmotale tijekom kuhanja. Ulijemo vode preko složenih sarmi i dodamo suho meso, lovorov list i začinimo te pustimo da se sarma kuha na laganoj vatri dva do dva i pol sata bez miješanja. Pred sam kraj kuhanja dodamo zapršku od ulja, brašna i slatke paprike i sve dodatno začinimo po svom ukusu te pustimo još 10 minuta da prokrčka na laganoj vatri. Sarma je gotova.
Za pire-krumpir, skuhamo krumpir u slanoj vodi, ocijedimo ga, dodamo mlijeko te sve dobro izmiksamo ili izgnječimo gnječilicom za krumpir.
Sarme poslužite s pire-krumpirom. Dobar tek!