Recept tjedna pivnice K Franzu: Sarma s pire krumpirom

Za četiri osobe

Sastojci:

8 listova kiselog kupusa

800 grama mljevenog mesa 

1 glavica luka

1 režanj češnjaka

100 grama riže

suho meso (špek, kobasica, buncek…)

svježi peršin

100 grama brašna

1 dcl ulja

20 grama slatke paprike mljevene

sol

papar

lovorov list

500 g krumpira

1dcl mlijeka

Postupak:

Listove kupusa operemo, a deblje krajeve odrežemo. Mljeveno meso začinimo, sol, papar, svježi peršin, slatka paprika, a luk nasjeckamo i pržimo na masnoći zajedno s rižom te sve skupa dodamo u mljeveno meso i dobro izmiješamo kako bi smjesa bila kompaktna. Punimo listove kupusa mesom i motamo sarme (1 list kupusa, 100 grama mesa) i stavljamo u lonac jednu do druge kako se ne bi razmotale tijekom kuhanja. Ulijemo vode preko složenih sarmi i dodamo suho meso, lovorov list i začinimo te pustimo da se sarma kuha na laganoj vatri dva do dva i pol sata bez miješanja. Pred sam kraj kuhanja dodamo zapršku od ulja, brašna i slatke paprike i sve dodatno začinimo po svom ukusu te pustimo još 10 minuta da prokrčka na laganoj vatri. Sarma je gotova.

Za pire-krumpir, skuhamo krumpir u slanoj vodi, ocijedimo ga, dodamo mlijeko te sve dobro izmiksamo ili izgnječimo gnječilicom za krumpir.

Sarme poslužite s pire-krumpirom. Dobar tek!

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

PREMIJERA

Nova predstava Kalinovčana oduševila publiku

VEČER POEZIJE DRAGE BRITVIĆA

FOTO Vječne hitove pitomačkog velikana otpjevali brojni pjevači

ĐURĐA I FRANJO PROSLAVILI 50 godina braka

VIDEO Vjenčali se na Silvestrovo 1974. godine, a spojilo ih je kopanje kukuruza!