Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Rekordno malo poroda u 2022. u Koprivnici: “Padamo već pet godina, nije dobro…”

Već smo pisali kako je rođenjem blizanaca ispraćena u koprivničkoj bolnici stara, a rođenjem malene Nike dočekana nova godina – nadaju se na Pedijatriji uspješnija i porodima „bogatija“. A stara, doznajemo, bila je rekordno loša po broju poroda, jer u čitavoj 2022. u Koprivnici bilo je tek 682 poroda, što je čak za 91 porod manje negoli u pandemijskoj 2021. godini!

U ta 682 poroda rođena je 691 beba, a dobra je vijest da smo imali devet blizanačkih poroda. Bilo je, podsjetimo, godina s 800 i više poroda, a i tada značajno manje negoli preminulih i s vrlo lošim odnosom nataliteta prema mortalitetu. Ovakvu situaciju komentirali su nedavno župan Darko Koren te gradonačelnik Mišel Jakšić sa svojima.

Voditelj Odjela ginekologije i opstetricije Ivica Stanišić potvrdio je problem.

– Statistika je posljednjih pet godina u padu, a prošle smo godine imali 91 porod manje nego prethodne godine, što nisu dobre vijesti. I ostala rodilišta u Hrvatskoj imaju sličnu statistiku te se nadamo kako će se to promijeniti u budućnosti – kazao je dr. Ivica Stanišić.

Župan Darko Koren ističe da je to „proces na koji se ne može mnogo utjecati na mikrorazini, iako nastoje mjerama barem ublažiti posljedice“.

– Za to je potrebna snažna pronatalitetna politika države. Vidimo da i mnoge razvijenije europske zemlje imaju taj problem, a mi u svojim okvirima doprinosimo ulaganjima u sektor zdravstva – investicijama u infrastrukturu i opremu te nastojanjem da osiguramo potrebne stručnjake i najbolji medicinski kadar – istaknuo je župan, što je potvrdio i ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić te naveo kako bolnica radi sve ne bi li djelatnicima i pacijentima poboljšala kvalitetu usluge, no teško da će to biti presudno u povećanju broja poroda.

Gradonačelnik Jakšić pak smatra da bi se pokrenuo pozitivan trend nije dovoljno osigurati gradilište, stipendiju ili povoljniji stan, to je proces za koji je i demografska znanost u Hrvatskoj dokazala da traje u ciklusu od više desetljeća. – Na nama je da iz godine u godinu pojačavamo paket mjera i pogodnosti kako bismo promijenili trend te se vratili u vremena kad su brojke bile znatno bolje. Nije jednostavno i to nije utakmica koju može dobiti sam grad Koprivnica ili Koprivničko-križevačka županija, a mislim da ni sama Hrvatska – kazao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

FOTO Ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Prva svijeća je upaljena, klizalište otvoreno

FOTO/VIDEO Počeo koprivnički advent, građani navalili na kuhanac i kobase, znamo i cijene

"morate ići sasvim polagano, puževim hodom"

Vožnja “popularnim” šodarnim putem prava je avantura, vlasnici uništavaju automobile

MAJSTORI KOVAČI IZ PODRAVINE

FOTO: Marijan i njegovi sinovi jedini se bave gotovo pa izumrlim zanatom od Zagreba do Slavonije

Obitelj iz podravine ističe da je dijete bez razloga završilo u udomiteljstvu

Žele da im se djevojčica vrati, majku optužuju za zlostavljanje

VIDEO

Ova je čarobna snimka nastala jutros u snijegom prekrivenoj Podravini

đurđevački limitator

Dok ti zemu vozačku nesi još v kazni

Upišite pojam koji želite pretraživati