Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Rekordno malo poroda u 2022. u Koprivnici: “Padamo već pet godina, nije dobro…”

Već smo pisali kako je rođenjem blizanaca ispraćena u koprivničkoj bolnici stara, a rođenjem malene Nike dočekana nova godina – nadaju se na Pedijatriji uspješnija i porodima „bogatija“. A stara, doznajemo, bila je rekordno loša po broju poroda, jer u čitavoj 2022. u Koprivnici bilo je tek 682 poroda, što je čak za 91 porod manje negoli u pandemijskoj 2021. godini!

U ta 682 poroda rođena je 691 beba, a dobra je vijest da smo imali devet blizanačkih poroda. Bilo je, podsjetimo, godina s 800 i više poroda, a i tada značajno manje negoli preminulih i s vrlo lošim odnosom nataliteta prema mortalitetu. Ovakvu situaciju komentirali su nedavno župan Darko Koren te gradonačelnik Mišel Jakšić sa svojima.

Voditelj Odjela ginekologije i opstetricije Ivica Stanišić potvrdio je problem.

– Statistika je posljednjih pet godina u padu, a prošle smo godine imali 91 porod manje nego prethodne godine, što nisu dobre vijesti. I ostala rodilišta u Hrvatskoj imaju sličnu statistiku te se nadamo kako će se to promijeniti u budućnosti – kazao je dr. Ivica Stanišić.

Župan Darko Koren ističe da je to „proces na koji se ne može mnogo utjecati na mikrorazini, iako nastoje mjerama barem ublažiti posljedice“.

– Za to je potrebna snažna pronatalitetna politika države. Vidimo da i mnoge razvijenije europske zemlje imaju taj problem, a mi u svojim okvirima doprinosimo ulaganjima u sektor zdravstva – investicijama u infrastrukturu i opremu te nastojanjem da osiguramo potrebne stručnjake i najbolji medicinski kadar – istaknuo je župan, što je potvrdio i ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić te naveo kako bolnica radi sve ne bi li djelatnicima i pacijentima poboljšala kvalitetu usluge, no teško da će to biti presudno u povećanju broja poroda.

Gradonačelnik Jakšić pak smatra da bi se pokrenuo pozitivan trend nije dovoljno osigurati gradilište, stipendiju ili povoljniji stan, to je proces za koji je i demografska znanost u Hrvatskoj dokazala da traje u ciklusu od više desetljeća. – Na nama je da iz godine u godinu pojačavamo paket mjera i pogodnosti kako bismo promijenili trend te se vratili u vremena kad su brojke bile znatno bolje. Nije jednostavno i to nije utakmica koju može dobiti sam grad Koprivnica ili Koprivničko-križevačka županija, a mislim da ni sama Hrvatska – kazao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

FOTO Ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI