Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Atnonio pranjić uoči svjetskog prvenstva

Reprezentacija je svetinja, straha nema, a za klupom Podravke nema smisla žaliti

Nakon što se kroz godine dokazao na klupi Podravke, gdje je uglavnom bio pomoćnik, a po potrebi i glavni trener, Antonio Pranjić napravio je još jedan veliki korak u trenerskoj karijeri. Naime, odnedavno je pomoćni trener u ženskoj A selekciji hrvatske reprezentacije, s kojom danas putuje na Svjetsko prvenstvo. U stožeru je Ivice Obrvana, kojemu će biti desna ruka, a zanimljivo je da je na toj poziciji zamijenio još jednu podravkašicu, Snježanu Petiku, koja je bila prva pomoćnica bivšem izborniku Nenadu Šoštariću. Nova pozicija donijela mu je i nove izazove, kojih se Pranjić ne boji. Štoviše, ističe, velika je čast biti na jednoj ovakvoj funkciji, kojoj se, iskreno, još nije nadao.

– Pa je, malo me iznenadilo to sve, nisam očekivao taj poziv u ovom trenutku, ali čast je velika. Reprezentacija je, ipak, svetinja i straha nema, bit će ovo veliko iskustvo – rekao nam je uvodno. Kaže da se sve odigralo prilično brzo. Prvo mu je Ivica Obrvan priopćio da ga želi u svojem stožeru, a onda je uslijedio i poziv Saveza, koji, naravno, nije mogao odbiti. Na pitanje koja mu je točno uloga u reprezentaciji odgovara da usko surađuje s izbornikom Obrvanom, jer velik broj cura poznaje od ranije, s obzirom na to da je, za razliku od Obrvana, godinama u ženskom rukometu.

Imamo viziju, ali ne i vremena

– Kako se to popularno kaže, desna sam mu ruka. Stožer je prilično novi jer svaki trener uz sebe želi svoje ljude i sad gledamo stanje svih reprezentativki iz prve ruke. Imamo uvid u sve i iz njih ćemo izvući najbolje kako bismo se u što boljem svjetlu predstavili na Svjetskom prvenstvu. Šteta samo što nismo imali puno vremena za uigravanje, tek nešto više od tjedan dana, a nekoliko cura je uoči okupljanja bilo načeto ozljedama i moramo ih vratiti u pravi ritam – priča nam Pranjić. Općenito gledano, nije lako zamijeniti Šoštarića i Petiku, koji su tu žensku reprezentaciju „vratili iz mrtvih“.

– Nimalo lako. Dugo su bili s tim curama i radili su sjajne stvari, ne smijemo zaboraviti na medalje s Europskog prvenstva i Mediteranskih igara, a mi ćemo se potruditi ići tim smjerom. Šoštarić i Petika su s curama dugi niz godina radili po istome planu, imali su uigranu obranu i napad, a mi sad nemamo previše vremena da bismo sve to mijenjali iz temelja, ali nekih malih promjena će biti, jer imamo svoju viziju. Za neke veće promjene trebat će i više vremena, što sad nismo imali – kaže Pranjić. I to je istina. Početkom prošlog tjedna tek su se okupili, za vikend odigrali dvije prijateljske utakmice u sklopu Croatia Cupa, a već danas otputovali na Svjetsko prvenstvo, gdje ih u petak čeka prva utakmica. Podsjećamo, Hrvatska je u skupini sa Senegalom, Kinom i domaćinom Švedskom. Sukladno tome, Pranjića smo pitali koji je domet ove reprezentacije i kakav cilj su si zacrtali.

Suradnja na visokoj razini

– Koji je domet teško je reći, jer zasad ne gledamo tako daleko. Usredotočeni smo na prvi krug, na otvaranju imamo nezgodan Senegal pa Kinu i domaćina Švedsku. Logično bi bilo upisati barem dvije pobjede i otići u sljedeću fazu, gdje se sigurno križamo s Mađarskom i Crnom Gorom, a što oni znače u ženskom rukometu ne moram posebno naglašavati. Općenito gledamo, neki cilj nam je drugi krug, ući među osam najboljih, a to pak znači da i u toj drugoj skupini moramo biti među dvije najuspješnije reprezentacije. Bit će teško ući u četvrtfinale, ne i nemoguće, ali tu ćemo morati biti na maksimumu. Ako bismo ušli među osam, time bismo i ostvarili cilj, odnosno izborili kvalifikacije za Olimpijske igre – otkrio je Pranjić i izrazio žaljenje što nema Ane Debelić, koja je jako bitna za ovu reprezentaciju.

Što se tiče suradnje s Obrvanom, Pranjić kaže da je odlična, što je i logično. Neki bi možda pomislili da ruže između njih ne cvjetaju s obzirom na to da ga je Obrvan zamijenio na klupi Podravke, no obojica su veliki profesionalci, a sada i prijatelji koji imaju zajednički cilj.

– Ma nema govora, što bih mu zamjerio tako nešto. Riječ je o vrhunskom stručnjaku i logično je da Podravka ima takvog čovjeka na klupi. Uostalom, kliknuo je s ekipom, to se vidi na rezultatima i drago mi je da je Podravka ovako dobro ušla u sezonu. Suradnja nas dvojice na visokoj je razini, i u reprezentaciji i u klubu, razgovaramo puno i razmjenjujemo iskustva. Osoba je to od koje mogu jako puno naučiti i drago mi je da je došao u Podravku jer se njegov dolazak odrazio i na cijeli klub – rekao je mladi trenerski stručnjak.

Odgovorna pozicija u klubu

Otkad je na kraju prošle sezone otišao s klupe prve ekipe Podravke, postao je voditelj Škole rukometa te trener Podravke Lino. Kaže da se zasad na tim pozicijama osjeća ugodno i dobro, iako je posla puno.

– Puno je djevojčica, ali zadovoljan sam jer smo neke stvari promijenili. Rad je malo drugačiji, pogotovo s onim curama koje su pred prvom ekipom, a potencijala svakako ima i vjerujem da će ga neke cure ispuniti i da ćemo ih dovesti do maksimuma. Odgovorna je to pozicija, treba procijeniti tko može dostići neki cilj, treba skautirati i ostale po Hrvatskoj, ali sve u svemu dobro je. Sustavno radimo, planiramo i mislim da smo na dobrom putu. Bio sam u prvoj ekipi, nema smisla žaliti za tim, sad sam ovdje, tako smo se dogovorili i zasad sam zadovoljan kako se sve odvija. Drago mi je da su mi u klubu izašli u susret i dozvolili obavljanje ove funkcije u reprezentaciji – zaključio je Pranjić.

FOTO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Svoju je štalu pretvorio u galeriju

VIDEO Pero: “Boli me što Đurđevac nije htio prihvatiti moju donaciju”

Između Đurđevca i Kalinovca

UPRAVO Sudar Peugeota i Golfa na Podravskoj magistrali

VELIKI JUBILEJ

FOTO Ivan Tambolaš proslavio svećenički zlatni pir: Bog nas voli onakve kakvi jesmo


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati