Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
VRT

Riješite se krumpirovih zlatica u svom vrtu zauvijek uz pomoć ovog nevjerojatnog trika

Krumpirova zlatica najveća je štetočina u vrtu koja napada prvenstveno krumpir, ali i rajčicu i patlidžan. Sve se godine pojavi i toliko je opasna da može u potpunosti uništiti rasad. Ženke krumpirove zlatice su jako plodne i mogu položiti do 2000 jaja. Krumpirova zlatica ima mali broj prirodnih neprijatelja, a njome se hrane ježevi, krtice i fazani. Brojne su metode suzbijanja krumpirove zlatice, a s uništavanjem treba početi već u proljeće. Preporuča se poštivanje plodoreda odnosno da se krumpir ne uzgaja na istom mjestu duže od četiri ili pet godina.

Nakon što posadite krumpir u čašice jogurta stavite svježe oguljenu koru krumpira, ali tako da bude ispunjena 1/3 čašice. Ovako pripremljene čašice zakopajte između redova krumpira i to tako da je rub čašice u visini s površinom zemljišta. Nakon tri do četiri dana trebalo bi obići čašice i pokupiti insekte koji su u njih upali, a kore krumpira treba zamijeniti svaki put kad se osuše.

Krumpirove zlatice ne podnose miris trule kore crvenog luka. Prilikom sadnje možete staviti u vrt i malo kore od luka, ona će početi truliti i mirisom tjerati zlatice. Biljne vrste kao što su kamilica i grah svojim mirisom također tjeraju krumpirove zlatice. Usitnjenu borovu koru isto možete rasuti između biljaka ili možete napraviti preparat od borovih iglica.

Vjerovali ili ne u borbi protiv krumpirovih zlatica može pomoći i preparat od samih krumpirovih zlatica. Potrebno je sakupiti odrasle zlatice u posudu od 1 litre te ih potopiti u posudu s 20 litara vode i zatvoriti. One će uginuti i neko vrijeme plutati, a zatim potonuti na dno, za što je potrebno otprilike tjedan dana nakon čega je preparat spreman za upotrebu, no potrebno ga je razrijediti vodom jer nerazrijeđen može uništiti lišće krumpira. Taj preparat neophodno je razrijediti prvi put u omjeru 1:1, drugi put 1:2, a treći put u omjeru 1:3. Naravno, razne sorte krompira različito reagiraju i potrebno im je prilagoditi koncentraciju preparata, piše Kuhinja i zdravlje

FOTO: Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ONA JE JEDNA OD 2399 HRVATA ROĐENIH NA RIJEDAK DATUM

Dunja je šesnaestogodišnjakinja koja danas slavi svoj četvrti rođendan

Već će ove godine stvarati hlad

Radnici Komunalca bolesne lipe zamijenili stablima javora

Snimio čitatelj

FOTO U Golu je stigla prva roda!

OPET KOMADIĆI METALA

Lidl povlači popularni prehrambeni proizvod i vraća kupcima novac

KAMO U NEDJELJU?

Ladies night na Bazenima Cerine

TRAŽITE POSAO?

Možda je ovo idealna prilika za Vas!

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati