Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Roda Pera je bila mršava i slaba, ali spasili su je dobri ljudi…

Čak i osnovnoškolci u razrednoj nastavi znaju da, uz lastavice, i rode se sele u toplije krajeve jer kod nas zimi nemaju dovoljno hrane. Tako su jesenas sve ludbreške rode odletjele na jug osim Pere, koja je iz nepoznatih razloga ostala u Ludbregu zimovati te tako postala najpoznatija roda u Centru Svijeta. Za nju se već dva mjeseca brine 63-godišnji ludbreški umirovljenik Stjepan Rodinger koji je svoju mirovinu zaslužio radeći u Švicarskoj.

– Našu ludbrešku rodu koja nije na vrijeme odletjela u toplije krajeve prva je uočila moja žena Darka Hiržin. Prije dva mjeseca roda je bila jako mršava, a sada je u bitno boljem stanju. Svakodnevno joj donosimo vodu i hranu kao npr. sirove papaline, kuhanu piletinu, kuhane kože narezane na rezance i slično – rekao je Stjepan.

Stjepan je rodu najprije nazvao Pero, ali kad je vidio da je ženka, preimenovao ju je pa se sad njegova pernata miljenica odaziva na ime Pera.

– Živimo tu iznad trgovine ‘Frigo’, a Pera dolazi preko puta, na livadu između svetišta i ‘Stop Shopa’. Na livadu dolazi dvaput dnevno, ujutro između devet i deset sati i tada više pojede. Poslijepodne dolazi između četrnaest i petnaest sati, ali tada pojede manje jer očito nešto hrane kroz dan pronađe i sama – rekao je Stjepan.

Stjepan svaki dan pazi da pera ima što jesti

Stjepan je o rodi koja je ostala u Ludbregu izvijestio Udrugu za zaštitu životinja iz koje su mu poručili da će uspjeti preživjeti zimu ako bude imala dovoljno hrane.

– Roda sada ima dovoljno hrane jer je osim nas hrane i mnogi građani koji donose ribice, piletinu, iznutrice i slično, a jedna je gospođa čak ostavila i 10 eura za hranu. Nadamo se da će s našom pernatom miljenicom biti sve u redu makar se bojimo za njenu sigurnost jer čim vidi mene i suprugu, odmah ide preko ceste nama u susret – pojasnio je Stjepan.

Stjepan i Darka nisu jedini koji pomogli jer sada najpoznatijoj ludbreškoj rodi Peri pomažu mnogi Ludbrežani, što je za svaku pohvalu. Treba samo napomenuti da je roda mesojed pa biljna hrana i sjemenke žitarica ne dolaze u obzir.

– Kad je toplije, roda si uspijeva sama pronaći gliste, miševe, pužiće i slično pa nekad niti ne pojede sve što joj donesemo. Zašto nije odletjela u toplije krajeve možemo samo nagađati, je li to zbog promjene klime ili je to zbog toga što naša ludbreška roda nije bila dovoljno zrela te dovoljno snažna za put. Imam saznanja da u Bavarskoj također velik broj roda nije odletio na jug pa izgleda da su glavni razlozi za to ipak klimatske promjene – pojasnio je Stjepan.

Bilo kako bilo, zahvaljujući ostanku Pere u Centru Svijeta Ludbrežani imaju još jednu atrakciju jer mnogi se zaustavljaju i izlaze čak i iz automobila kako bi izbliza vidjeli polupitomu rodu. Peru možete vidjeti i po krovovima, a s livade kraj ludbreškog svetišta najčešće odleti u pravcu Sigeca Ludbreškog. (dv)

FOTO: Dražen Vađunec

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI