Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
ZDRAVLJE U VAŠEM VRTU

Sadi se u rujnu i bere sve do proljeća: Ovo je najzdravija salata na svijetu

Već svima dobro poznata potočarka biljka je koja se sadi u mjesecu rujnu i bere sve do proljeća, a mnogi ju smatraju i jednom od najzdravijih salata na svijetu.

Za rast i razvoj potrebno joj je jako puno vode i u prirodi raste na izvorima, potocima, rijekama i uz jezera. Prema procjenama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti potočarka je preskočila kineski kupus, blitvu, špinat i ciklu te dobila čak 100 od 100 bodova obzirom na njezine brojne hranjive tvar jako dobre za ljudsko zdravlje, liječenje bolesti pa čak i oporavak sportaša.

Listovi potočarke bogati su vitaminima B1, B2, C i E te kalcijem, željezom i jodom, a ima više željeza od špinata i više vitamina C od limuna i naranče. Kako piše agroklub, studija objavljena u časopisu British Journal of Nutrition dokazuje da čak djeluje pozitivno i na karcinom. Redovita konzumacija manjih količina ove zdrave salate smanjiti rizik od raka prostate i debelog crijeva. Oblog od lišća čak djeluje na suzbijanje tumora žlijezda ili limfnih čvorova.

No, to nije sve. Potočarka je bogata aminokiselinama i antioksidansima,a poznata je i po svojim antimikrobnim svojstvima, što znači da može pomoći u uništavanju različitih štetnih mikroorganizama. Često kažu i da je prirodni diuretik, dakle može pomoći u izlučivanju toksina iz organizma kroz urin.

Potočarka je najzdravija kad se konzumira svježa. Često se koristi kao antibiotik, protiv upala mjehura i groznica, angina, grlobolja i protiv zubobolje, a osim što se koristi za unutarnju primjenu može se koristiti i za vanjsku kao oblog za razna kožna oštećenja i protiv opadanja kose, piše vrtlarica.

Trudnicama se ne preporučuje konzumiranje ove biljke i prekomjerna konzumacija može dovesti do nadraženosti želuca, mokraćnog  kanala i mjehura

FOTO Facebook

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Stiglo iz poljske

Zbog bakterije opasne po zdravlje s tržišta se povlači popularna namirnica

DIO NJIH JOŠ UVIJEK ČEKA ISPLATU POTPORA

Agencija za plaćanja ima obavijest za poljoprivrednike

OBAVIJEST POTROŠAČIMA

Trgovački lanac iz prodaje povlači prehrambeni proizvod zbog otkrivene opasne bakterije

FARMACEUTSKA TVRTKA PRIJAVILA HALMED-U

U tijeku je nestašica poznatih tableta za visoki krvni tlak

NEĆE GA BITI DO VELJAČE IDUĆE GODINE

Farmaceutska tvrtka prijavila nestašicu poznatog lijeka za snižavanje kolesterola

MISLI NA ZDRAVLJE

Visoke razine kolesterola u krvi mogle bi izazvati još jedan ozbiljan zdravstveni problem

Upišite pojam koji želite pretraživati