Na prvi pogled, jod se čini kao nešto što pripada isključivo kućnoj ljekarni, antiseptik za dezinfekciju rana, smećkast i oštrog mirisa. No u svijetu vrtlarstva, jod dobiva sasvim novu dimenziju. Sve više znanstvenih studija i praktičnih iskustava pokazuje da ova skromna tekućina može imati velik utjecaj na zdravlje i otpornost biljaka, ako se koristi u malim i pravilno odmjerenim količinama.
Jod u vrtu djeluje kao prirodni antiseptik i imunostimulator. Kada se primjenjuje folijarno, prskanjem po listovima, ili u tlo, u niskim koncentracijama, može uništavati štetne bakterije, gljivice i viruse koji uzrokuju bolesti poput plamenjače, pepelnice, sive truleži i bakterijskih mrljavosti. Osim toga, jod potiče biljke na proizvodnju obrambenih enzima i antioksidansa koji im pomažu da bolje podnose stres, bilo da je riječ o suši, salinitetu tla, naglim temperaturnim promjenama ili napadu patogena.
Naprimjer, rajčica i krastavci tretirani mješavinom vode, sirutke i par kapi joda pokazali su bolju otpornost na gljivične bolesti poput plamenjače i pepelnice. Kupus se može zalijevati razrijeđenim jodom radi jačeg rasta i otpornosti na štetnike, dok se u voćarstvu koristi za sprečavanje truleži plodova kod jabuka pred samu berbu. Čak i sjeme tretirano blagom otopinom joda može bolje klijati i razvijati zdravije korijenje.
Važno je naglasiti da se radi o vrlo malim količinama, najčešće se koristi jedna do pet ml joda na 10 litara vode. Više od toga može biti štetno, osobito za osjetljive biljke poput salate. Jod u većim količinama može poremetiti ravnotežu mikroorganizama u tlu ili izazvati fitotoksične reakcije, stoga je umjerenost ključ.
U vrijeme kada se sve više vrtlara okreće ekološkim i održivim metodama, jod postaje zanimljiva alternativa kemijskim fungicidima. Dostupan je, jeftin, lako primjenjiv i što je najvažnije, učinkovit. U kombinaciji s prirodnim sastojcima poput sirutke ili sode bikarbone, može činiti snažnu obrambenu liniju u borbi za zdrav vrt.
Dakle, je li jod čudesni eliksir za vaše biljke? Možda nije čudo, ali je zasigurno koristan saveznik ako se koristi s razumom.
FOTO ilustracija