Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Sastali se koprivnički dimnjačari: Tema sve više upita o instalaciji peći na kruta goriva

Zbog drastičnog povećanja cijene električne energije i plina koprivnička sekcija dimnjačara dobiva sve više upita o mogućnostima alternativnog priključivanja ložišta na kruta goriva (drvo/peleti) i tekuća goriva (lož ulje) kao rezervna ili dodatna varijanta grijanja.

Bila je to tema sastanka u Udruženju obtnika u Koprivnici na kojem su se sastali dimnjačari.

-Važno je naglasiti da svako spajanje ložišta u dimnjak bez pregleda od strane ovlaštenog dimnjačara može prouzročiti štetne događaje kako opasnost za imovinu u smislu požara i eksplozija tako i opasnost za život u smislu trovanja monoksidom ili plinom – poručili su.

Izgrađen dimnjak svojim projektom predviđen je za određenu vrstu goriva, ima određen kapacitet protoka dimnih plinova i za određenu jačinu ložišta.

-Stoga čest slučaj je da improvizirana spajanja ložišta ili neodržavana ložišta i dimnjaka završe u tragično – dodaju u sekciji.

Ovim putem upozoravaju na neke od posebice opasnih radnji:

– spajanja ložišta sa različitim gorivom (kruto-plin, lož ulje-plin, lož ulje- kruto)

– spajanje više ložišta na jedan dimnjak (prekapacitirana ili podkapacitirana ložišta u odnosu na dimnjak)

– automatizirana ložišta tipa ”B” sa nedovoljnom dozrakom ( ložišta koja uzimaju zrak iz prostora), nemaju dovoljan dovod zraka jer je ventilacija loša ili je korisnik  ugradio pvc stolariju.

– neodržavanje dimnjaka pri čemu dimnjak može biti začepljen od čađe kao i od nanesenog lišća-granja od strane ptica, paučine i sl.

– dimnjaci koji nisu dugo korišteni mogu biti puni zapaljive smole, porozni ili puni stranih predmeta.

Sekcija dimnjačara poziva građane da se prije odluke o kupovini novog ložišta ili spajanju postojećih ložišta na dimnjake provjere stanje dimnjaka kako bi uklonili potencijalne opasnosti.

Ovlašteni dimnjačari:

RAJON br. 1. – Dimnjačarski obrt “TRUBELJA” 091 523 0727

Mjesni odbor: Vinica, Taraščice, Podolice, Kunovec Breg, Centar 

RAJON br. 2. – MLD-usluge d.o.o   099 251 3626

Mjesni odbor: Brežanec, Dubovec, Lenišće, Miklinovec, Reka 

RAJON br. 3. – DIS, obrt za dimnjačarske usluge 091 544 3852
Mjesni odbor: Bakovčica, Draganovec, Starigrad, Jagnjedovec, Štaglinec, Ledinska, Banovec, Herešin

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI