Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
BIJELA LISTA

Sedam trgovačkih lanaca je Vladi odbilo dati cijene. Čeka ih “osveta”

Veliki trgovački lanci koji nisu na zahtjev Vlade dostavili popis proizvoda ne temelju kojih su se radile bijele liste mogli bi ostati bez mjera pomoći koje Vlada planira donijeti 1. travnja. Proljetni paket mjera pomoći za ublažavanje cijena energenata Vlada će definirati do 16. ožujka, a na snagu će stupiti 1. travnja. Iz novog paketa mjera vrijednog milijarde eura izostavljeni bi mogli biti oni za koje u Vladi smatraju da se nisu korektno ponijeli u krizi.

Trgovački lanci ponijeli su se nekorektno i upravo kod njih su cijene nakon uvođenja eura najviše rasle, a bijela lista daje rezultate iako su na njoj samo tri domaća velika trgovca koji su dostavili podatke o cijenama određenih proizvoda. – Tim trgovačkim lancima koji nisu dostavili cijene sigurno nećemo pomagati – kaže izvor Jutarnjeg lista.

Vlada je nedavno od 10 najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj zatražila da im se dostavi lista od oko 300 proizvoda u 80 kategorija s cijenama prije i poslije nove godine kako bi građani mogli sami usporediti kod koga je i koliko došlo do poskupljenja nakon uvođenja eura. Međutim, listu su dostavili samo domaći trgovački lanci Konzum, KTC i Tommy, pa bi oni i dalje trebali računati na subvencioniranu cijenu električne energije i plina.

Dok Kaufland, Lidl, Spar, Plodine, Studenac, NTL, Mlin i pekare nisu dostavili svoje cijene, pa bi ubuduće mogli plaćati struju i plin po nekoliko puta većim cijenama nego dosad. Struju bi mogli plaćati čak četiri do pet puta više što bi ih dovelo u ozbiljne probleme.

Ivica Katavić, predsjednik Nadzornog odbora KTC-a, tvrtke koja je dostavila podatke za bijelu listu, ne vjeruje da će doći do toga da će neki trgovci biti izostavljeni iz novog paketa mjera pomoći. – Siguran sam da će država pomoći svima. Dok ne vidim prijedlog mjera, ne mogu ih komentirati. Ali siguran sam da neće biti izuzetaka po bilo kojem kriteriju za bilo koga – kaže Katavić, piše Jutarnji list

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Obrađeno je 91,33 posto biračkih mjesta

IZBORI HDZ relativni pobjednik, u Sabor idu Jakšić, Sobota, Golubić, Lacković i Bilić. Vjerojatno i Đakić

Prvi službeni rezultati bit će poznati poslije 21 sat

IZLAZNA ANKETA HDZ-u 59 mandata, Rijekama pravde 43, DP-u 13, a Matiji Posavcu jedan

NEKIMA IZBORNA, NEKIMA SPORTSKA SRIJEDA

FOTO Cvetkovčani ‘na mišiće’ kroz močilski pakao, iznenađenje u Kalinovcu

Državno izborno povjerenstvo objavilo podatke o izlasnosti do 16:30 sati

IZBORI Više od 50 posto birača glasalo do 16:30 sati, u Koprivnici skoro 57, a u Đurđevcu 58!

ZAKAZAO SUSTAV MUP-a

Nestali s biračkih popisa: Plavu potvrdu do podneva zatražilo 60-ak Podravaca i Prigoraca

Provjerili smo kakva je izlaznost po općinama

IZBORI Najveća izlaznost u Velikom i Malom Bukovcu, najmanja u Rasinji i Kalniku


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati