Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

“Sezona jedna od najuspješnijih, ribolovne dozvole ne bi trebale jako poskupjeti”

Završetkom službene natjecateljske sezone u ribolovu razgovarali smo s predsjednikom županijskog Športsko-ribolovnog saveza Ivanom Petakom, koji je ukratko rezimirao proteklu sezonu, usput otkrivši planove za iduću godinu. Iako je iza podravsko-prigorskih ribiča jedna od najuspješnijih sezona, s Petakom smo popričali i o nekim aktualnim problemima s kojima se sportski ribolovci susreću.

Ovaj razgovor objavljen je u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

PL: Prosinac je i približavamo se kraju godine. Ribolovne vode sve su mirnije, a sva su natjecanja iza nas. Koliko je ova godina na isteku bila uspješna po pitanju sportskog ribolova u našoj županiji?

Ova će sezona trajno ostati kao jedna od najuspješnijih godina, pogotovo što se tiče natjecanja na kupovima. U svim smo disciplinama postigli odlične rezultate. Posebno se istaknuo ŠRK Štuka Torčec Colmic koji je ove godine postigao najbolje rezultate u povijesti. Postali su prvaci i ekipno i pojedinačno na državnoj smotri u Đakovu, i to u dvije kategorije. Prekrasan rezultat imali su i njihovi kadeti. U taj su se opći uspjeh uklopile i seniorke ŠRK-a Koprivnica koje su završile treće. Sveukupno gledajući, i naše su druge ekipe i pojedinci postigli sjajne rezultate na raznim drugim natjecanjima na koje smo izrazito ponosni, od čega su Bistra Repaš i Smuđ Legrad prvaci u svojim ligama, dok su ribolovke iz ŠRK-a Koprivnica viceprvakinje.

PL:Kakvo je trenutno stanje na našim ribolovnim stazama?

Naše najveće staze su Jegeniš i Šoderica i tamo se mogu organizirati veća natjecanja. Uređena je i na razini saveza registrirana nova staza kod Novog Virja, međutim, tamo je problem s niskim vodostajem koji je ove godine bio posebno izražen. Kod Šoderice to je manji problem jer je u planu njezino trajno uređenje. Kod Jegeniša, koje je prije nekoliko godina bilo uređeno za natjecanje, bi trebalo malo više brige, budući da je tamo i eksploatacijsko polje šljunka. Neminovno je da je to utjecalo i na našu ribolovnu stazu, uz valove koji su potkopali obalu. To je kao da se bagerima razrova nogometno igralište na gradskom stadionu, ne može se održavati utakmica na takvom terenu. No, moramo biti tolerantni i snalaziti se na druge načine. 

PL: Ove ste godine bili domaćin većim natjecanjima te ribiče iz cijele Hrvatske doveli na naše vode. Koja se natjecanja mogu istaknuti?

Bili smo domaćini završnice županijskog Kupa, to je najveće natjecanje kod nas, na kojem tradicionalno nastupaju gotovo svi klubovi iz naše županije. Iduće nas godine čeka domaćinstvo Kadetskog kupa. To je velik projekt na kojem smo već sada počeli raditi. Najveće je to natjecanje za mlade ribiče. Tu će biti uključena i Županija kao i općine Drnje, Legrad i Đelekovec, ali i Nexe grupa koja je neke radove odgodila upravo zbog nas i maksimalno nam izlaze ususret. To nam je tim važnije budući da želimo promovirati ribolovni sport i da privučemo što veći broj mlađih. Istom smo natjecanju bili domaćini 2016. godine te nam je sada ponovno dodijeljeno povjerenje. Očekujemo oko 350 natjecatelja iz cijele Hrvatske na Šoderici, koji bi tamo i kampirali. Nećemo sad, kako se obično kaže, djecu odvajati od kompjutora, već želimo da dio svog vremena provedu u prirodi baveći se sportom koji nije toliko zahtjevan fizički, ali je vrlo koristan.

PL:Koliko imamo registriranih ribolovaca u našoj županiji?

Taj se broj uvijek kreće između 2500 i 3000 članova. Prije tri godine imali smo ih i više od tri tisuće, no taj broj uvijek varira. Broj ribiča nešto je pao tijekom pandemije, no mogu reći da nam stalno stižu novi kandidati. Ove je godine oko 150 novih članova položilo ribički ispit, a do kraja godine imat ćemo ih još i više. Neće svi odmah postati ribiči, ali to su sve mladi ljudi koji žele ići u ribolov i ono što je najvažnije, žele učiti. Broj nam zna opadati zbog bolesti, starosti i drugih razloga. Neki su se odselili i u inozemstvo. To je sve prirodno, no važno je da nam uvijek dolaze i novi članovi.

PL: Noviteti kod ribičkih dozvola kod nekih su ribolovaca izazvali zbunjenost i pomutnju. Hoće li, po Vašem mišljenju, doći do toga da se ribolovne dozvole kupuju za svaku vodu posebno?

Čelnici Zajednice ribolovnih klubova Koprivnica vode o tome brigu. Ovaj je tjedan na rasporedu sjednica Upravnog odbora na kojoj će se razmatrati cijena dozvola za iduću godinu. No, cijene po meni ne bi trebale drastično ići gore. Ribiči su zadnjih godina najprije morali platiti nova uvjerenja o ribičkim ispitima, što je propisalo Ministarstvo poljoprivrede, a uslijed prilagodbe europskim zakonima. Izdaci su se davali i za članske iskaznice. Prema tome, ne može se reći da ribiči nisu već izdvojili neka sredstva za noviju dokumentaciju. Normalno je da ima problema u početnom stadiju, pogotovo danas kada se sve digitalizira. No, takav će elektronički način rada biti od velike pomoći u radu naših klubova. Sada smo u jednom prijelaznom periodu koji postoji svugdje.

PL: Zajednici ribolovnih klubova Koprivnica izlazi koncesija na ribolovne vode, a na natječaj se može javiti bilo tko. Ima li naznaka da će nastaviti upravljati navedenim vodama?

Sve je propisano zakonom. To nije novitet, a Zajednica se pripremila. Ne bih sada prejudicirao neke stvari, no zajednica Đurđevac dobila je, primjerice, na upravljanje jezero Čambina. Interes je Zajednice da se sve napravi kako treba, no ne bih sada nešto najavljivao unaprijed. Nešto ćemo više znati o tome nakon Nove godine kada se raspišu natječaji, no Zajednica je spremna za taj posao.

PL: Kad pogledamo ovu godinu unatrag, što biste izdvojili kao najvažnije novosti u smislu razvoja ribolovstva kod nas?

Novoosnovani klub Švelec iz Rasinje dobio je koncesiju nad jezerom Rasinja. To je dugo godina bila kvalitetna natjecateljska staza, a budući da je klub Švelec član Saveza, bit ćemo u mogućnosti tamo ponovno organizirati natjecanja. Pomoći ćemo im kod osposobljavanja novih kandidata i savjeta oko uređivanja samog jezera, za koje se nadamo da će ubrzo biti kao nekad. Također, veseli i kako se mnogi klubovi trude oko obnova ribičkih domova. ŠRK Torčec je pri završetku uređenja svog doma. Zatim, novi je dom niknuo u Sigecu kod Loke. Jedan mali klub Šaran Gotalovo također ima prekrasan novi dom, a tu su i neke druge adaptacije, u Koprivnici, Legradu, Ferdinandovcu. Posvuda se radi i ulaže. Mi smo skromni i prije ćemo kritizirati, ali kad drugi izvana dođu i vide, za nas imaju samo riječi hvale.

PL:Koliko naša županija ima potencijala za razvoj ribolovnog turizma?

To je tema o kojoj se vrlo ozbiljno mora porazgovarati. Postoji velik interes ribiča izvan naše županije koji bi došli na naše vode. Tu su i natjecanja i druge mogućnosti. U drugim se županijama na tome ozbiljnije radi. U Hrvatskoj ima ribolovnih voda na kojima su godinu dana unaprijed rezervirana mjesta. Danas ribiči imaju kvalitetniju opremu i stalno ulažu u nju. Kad dođete na natjecanje naših šaranaša, pa to je kao da ste na sajmu ribičke opreme na samoj stazi. Svi danas prate trendove. Morali bismo sjesti i sa županijskom Turističkom zajednicom. Prije smo imali čak i trofej za najulov, ali se od toga odustalo.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

razglednica iz seefelda u kojem se pripremaju slavenaši

FOTO Bajkovito olimpijsko mjesto ima duplo više kreveta nego mještana, najvišu ICE željezničku stanicu na svijetu i prirodu od koje zastaje dah

PODRAVAC NAPUSTILI VRBANČIĆ I DUBROVIN

U Virje se vratili se Arap i Šokec, došli Horvat i Busija, za novim pojačanjima se traga

U KOPRIVNICI 20 GODINA DJELUJE ODBOJKAŠKI KLUB KOJI DANAS BROJI 60-AK ČLANOVA

Kovačević: Veseli interes za sport, ali ne i loše stanje te nebriga o vanjskim terenima


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati