Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MISLI NA ZDRAVLJE

Širi se opasna bolest koje u našem kraju nije bilo posljednje četiri godine

Dječja zarazna bolest hripavac iz Splitsko-dalmatinske je županije stigla do Zagreba, a imaju li razloga za zabrinutost roditelji djece u Koprivničko-križevačkoj županiji provjerili smo s ravnateljicom ZZJZ-a Draženkom Vadla. Procijepljenost djece sa svim obveznim cjepivima, pa tako i hripavca ili pertussisa vrlo je visoka i iznosi 95 posto, potvrdila je Vadla za RKC.

– To je optimalan postotak, no uvijek ima sporadičnih slučajeva, pa svi koji nisu uspjeli cijepiti djecu bilo bi dobro da se procijepe i da je taj postotak stopostotan – rekla je ravnateljica Vadla.

Hripavac, pertussis ili magareći kašalj, bolest je od koje najčešće obolijevaju najmlađi – novorođenčad, dojenčad, ali mogu oboljeti i odrasli i djeca u pubertetu ako se nisu procijepili u najranijoj životnoj dobi.

Preporuka je da se svi cijepe sukladno planu i programu. Znači da primarna vakcinacija kreće već u drugom mjesecu života, pa sukladno planu da se docijepe drugoj i petoj godini života.

Riječ je o vrlo zaraznoj infekciji donjeg dijela dišnog sustava koju uzrokuje bakterija Bordetella pertussis. Bolest napreduje polako, kroz nekoliko tjedana, a posebno je problematična kod male djece. Izaziva napadaje izuzetno jakog kašlja da djeca ne mogu jesti, piti niti disati. Jak kašalj može trajati tjednima. Tijekom bolesti može se razviti upala pluća, konvulzije, oštećenja mozga, a u najgorim slučajevima i smrt.

-Roditelji koji su uspjeli procijepiti djecu nemaju razloga za zabrinutost, a oni koji nisu, stignu to učiniti do pete godine njihovog života. Isto tako, u kasnijoj dobi mogu oboljeti i odrasli koji su bili cijepljeni jer imunitet s vremenom opada. Bolest je najopasnija za najmlađe čiji je respiratorni sustav u rastu, cjevčice u plućima su sitne pa se mogu javiti bronhitisi, upala pluća, a upravo su smetnje u smislu kašlja, težeg disanja i prestanaka disanja kod mladih najopasnije – kazala je Vadla te dodala kako slučaj hripavca kod nas nije zabilježen od 2019. godine.

FOTO Arhiva

Tekst je napisan uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog natječaja 1/23 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – profitnih pružatelja elektroničkih publikacija za 2023. godinu

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Spriječili veću štetu

FOTO Kućanski aparat uzrokovao požar u kupaonici, intervenirali vatrogasci i policija

Ulaganjem se očekuje povećanje proizvodnje, prodaje, izvoza te stvaranje novih radnih mjesta u Križevcima

Uspješnim provođenjem projekta KROLID izgradio preko 700 m² nove radionice za izradu metalne galanterije

PZC-OVE EKIPE SPREMNE ZA ZIMSKE RADOSTI

VIDEO Stabilno na prometnicama, na kalničkom i bilogorskom terenu potreban dodatan oprez

Potpisan novi Kolektivni ugovor, primjenuje se od 1, siječnja iduće godine

Radnicima Komunalca rastu plaće

DJEČAK JE ZA TO VRIJEME U DVORIŠTU NA VISOKIM LJETNIM TEMPERATURAMA KOSIO TRAVU I IZGORIO

Majka otišla u izlazak i sina (4) dijabetičara dva dana ostavila samog kod kuće

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

Upravo prometna nesreća na Podravskoj magistrali

Upišite pojam koji želite pretraživati