Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Sječa stabala u podravskom rezervatu uzbunila javnost. H. Šume: “Imamo dozvole!”

Sječa stabala topole i vrbe u posebnom ornitološkom rezervatu Veliki Pažut u Legradu izazvala je zabrinutost Legrađana i ljubitelja prirode. Kako je to područje zaštićeno, dio Legrađana uvjeren je da se sječa nije smjela obaviti te da su Hrvatske šume prekršile zakonske odredbe.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Ostali smo u šoku kad smo u šetnji Velikim Pažutom spazili porušena stabla topole i vrbe. Šuma je stanište brojnih vrsta ptica i rušenjem stabla mogla bi se ugroziti njihova opstojnost na našem području – ističu zabrinuti Legrađani.

Ovo je prvi put, dodaju oni, da su u Velikom Pažutu obavljene takve sječe stabala te se nadaju da daljnjeg pošumljavanja neće biti.

– Želimo skrenuti pozornost da je sječa stabala u Velikom Pažutu nepotrebna i samo može ugroziti njegovu vrijednost kao posebnog ornitološkog rezervata – kažu zabrinuti Legrađani.

U Hrvatskim šumama ističu kako nisu prekršili bilo kakve odredbe te da su na tri lokacije obavljeni nužni odsjeci stabala.

– Na jednoj lokaciji odsječeno je 18 stabala sušaca topole bruto drvne mase 24,55 kubičnih metara, na drugoj četiri stabla sušaca topole bruto drvne mase 8,7 kubičnih metara te na trećoj 11 stabala vjetroloma vrbe bruto drvne mase 5,6 kubičnih metara. Sa sječom drva u prva dva odsjeka koji su doznačeni još tijekom travnja nije se počinjalo u vremenu gniježđenja ptica sukladno uvjetima zaštite prirode, dok su vjetrolomi u trećem odsjeku posljedica nedavnog olujnog vremena te su stabla predstavljala opasnost za ljude i imovinu na susjednim okućnicama i vrtovima lokalnog stanovništva koje je s te osnove i tražilo od zaposlenika Šumarije otklanjanje postojeće moguće opasnosti – navode u Hrvatskim šumama.

FOTO Podravski list

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI