Skratili ga 6 cm! Kod Franjine su operacije u Koprivnici počinjene liječničke greške!

Franjo Dolenec (80) iz Hlebina, prema nepravomoćnoj presudi koprivničkog Općinskog suda, dobio je spor protiv koprivničke Opće bolnice dr. Tomislav Bardek koja mu treba isplatiti odštetu od 160.170 kuna zbog propusta u liječenju. Uz odštetu, bolnica treba Franji za tuđu pomoć i njegu isplatiti mjesečno po 3600 kuna od 15. listopada 2015. do 5. lipnja 2019. godine te mjesečno po 3000 kuna od 5. lipnja 2019. pa sve do pravomoćnosti presude i to uz nadoknadu zakonske zatezne kamate na te iznose. Bolnica će i nakon pravomoćnosti presude morati Franji isplaćivati mjesečno po 3000 kuna za tuđu pomoć i njegu i to sve dok za to budu postojali zakonski uvjeti. Franji bolnica mora podmiriti i sudske troškove od 35.000 kuna sa zateznom kamatom.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

U sudskom sporu Franjo je vještačenjem ortopeda uspio dokazati da zbog propusta u liječenju prilikom operacije bedrene kosti i ugradnje desnog kuka i dan-danas osjeća posljedice. Prema mišljenju vještaka, učinjena je stručna pogreška jer je revizijski implantat koji je treba zamijeniti primarni dio endoproteze te poslužiti kao implantat za stabilizaciju prijeloma bedrene kosti postavljen u neodgovarajući položaj.

To je dovelo do skraćivanja Franjine lijeve noge za šest centimetara i otad više ne može hodati bez štaka te normalno sjediti i ležati, a svakodnevno trpi i bolove. Koprivnička bolnica pravdala se da je do komplikacija došlo zbog Franjina ranijeg zdravstvenog stanja, kao i pada koji je uzrokovao prijelom bedrene kosti. Kako je Franjo tužbu podnio tek 1. listopada 2019. godine, bolnica se pokušala, zajedno s Croatia osiguranjem s kojim je 2015. imala sklopljenu policu za slučajeve tužbi za nestručno liječenje, „vaditi“ i na zastaru, no sud nije prihvatio njihova opravdanja.

Zanimljivo je da je Franjo tužbu podnio tek nakon što su novinari Podravskog lista krajem 2018. godine objavili njegovo neugodno iskustvo s bolnicom. Tad se požalio da je zbog propusta liječnika postao osoba s invaliditetom i da više ne može ništa raditi te da mu stalno mora pomagati supruga Barbara.

– Nažalost, nisam mogao doći do nekoga kome bih se požalio, prestar sam i nemam novca da ih tužim, tako da moram trpjeti. Više ne znam kome da se obratim, već sam zapravo i odustao od toga, ali bolovi ostaju – rekao nam je tad Franjo Dolenec.

Nakon objave teksta u Podravskom listu Franji i njegovoj supruzi Barbari obratili su brojni odvjetnici koji su im ponudili pomoć u tužbi protiv bolnice. Ivan Lalić, odvjetnik iz Slavonskog Broda, kaže Barbara, bio je najuporniji u namjeri da im pomogne pa su na kraju njega odabrali da ih zastupa.

– Nismo se htjeli opterećivati još i sa sudom i odvjetnik Lalić obećao nam je da će on odraditi sve što treba s pravne strane. Tako je i bilo i hvala mu na svemu. Sad još čekamo da presuda bude pravomoćna – kaže Barbara Dolenec.

Bolnica će zajedno s Croatia osiguranjem zasigurno uložiti žalbu na ovu presudu pa će Franjo Dolenec morati još malo čekati za potpunu pravnu zadovoljštinu u svom slučaju.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI