Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
VELIKI PLANOVI U PROIZVODNJI ČISTE ENERGIJE

Sljedeće godine u Ludbregu kreće proizvodnja vodika za europsko tržište!

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Održan je XII. Međunarodni hydrogen forum na kojem je kao predstavnik i to vrlo aktivni sudjelovao i Grad Ludbreg, koji je predstavio i vrlo ambiciozne planove, pa čak i skoru proizvodnju goriva budućnosti. Na forumu u zagrebačkom hotelu Esplanade raspravljalo se o napretku u primjeni zelenog vodika kao energenta za dekarbonizaciju na koji se Europska unija oslanja u svojim strateškim dokumentima kao energenta budućnosti.

Gradonačelnik Bilić bio je jedan od panelista na diskusiji na temu Financiranje i ishođenje dozvola za realizaciju H2 projekata, a predstavljen je i viličar na vodikov pogon tvrtke Toyota H2.

– Grad Ludbreg bavi se obnovljivim izvorima energije više od pet godina i mislim da smo jedni od pionira po tom pitanju u Republici Hrvatskoj. Odlučili smo se pripremiti za proizvodnju i korištenje obnovljivih izvora energije prije svega u industriji radi povećanja konkurentnosti njihovih proizvoda. Naše gospodarstvo uvelike ovisi o stabilnoj i jeftinoj energiji te velike promjene u cijeni plina i struje stvorile su mnoštvo briga i strahova među gospodarstvenicima – kazao je Dubravko Bilić.

Hrvatska, rečeno je na forumu, ima jednu od najnižih cijena plina i struje u Europi, ali ne zahvaljujući vlastitoj proizvodnji, nego subvencijama Vlade. Cijena koju sada određuje Zagreb nije realna i u jednom trenu će se morati opet vratiti na tržište.

– Mi bismo voljeli omogućiti našim gospodarstvenicima da kroz korištenje obnovljivih izvora energije ostanu konkurentni u budućnosti, ali isto tako učiniti grad još “zelenijim”. Gradovi ne mogu graditi solarne elektrane ili geotermalna postrojenja, ali mogu pripremiti teren za privatne investicije u energetskom sektoru kroz prostorno plansku dokumentaciju, što smo i učinili – kaže ludbreški gradonačelnik i dodaje kako je to najbolje do izražaja došlo u energetskoj krizi kada su se gospodarstvenici susreli s velikim izazovima zbog drastičnog skoka cijena plina, ali isto tako i zbog cijene energije.

– Mi smo jedan od rijetkih gradova u Republici Hrvatskoj koji u svom prostornom planu ima predviđene lokacije za punionice vodika, za solarne elektrane za tzv. agrosolar koji je u Europi i svijetu hit, a radimo i na geotermalnoj energiji. Na poljoprivrednim površinama na visini od tri metra razvijaju se solarne elektrane, odnosno solarne farme, a ispod toga se odvija poljoprivredna proizvodnja, bilo stočarska, povrtlarska ili neka druga. Sve smo to učinili uz praćenje svjetskih trendova i ponekad to nailazi na nerazumijevanje – istaknuo je gradonačelnik i dodao kako se nada da će u Ludbregu početkom iduće godine započeti proizvodnja i prodaju vodika za europsko tržište. Cijena kilograma vodika je 10 eura što je prilično visoka cijena, ali uz subvencije i sve one poticaje koje daje Europska unija je jeftinije, stabilnije i čišće od bilo kojeg drugog izvora energije.

– Nadam se da ćemo u tom pogledu uskoro biti prvi u Hrvatskoj. Puno draže bilo bi nam i kad bismo u tom segmentu imali dobru suradnju s državom jer trenutačno nam u ladici u Zagrebu stoje tri velike investicije. Čekamo potpis za darovanje zemljišta koje nam ne treba za golf-terene i zabavne sadržaje, već za gospodarstvo, nova zapošljavanja i stvaranje veće konkurentnosti ludbreškog gospodarstva. Nažalost, trenutno ne nailazimo na potporu onih koji bi nam u tome trebali pomoći – naveo je gradonačelnik Bilić.

Forum održan u Zagrebu organizirala je Hrvatska udruga za razvoj i primjenu vodikovih gorivnih članaka, a na njemu su sudjelovali predstavnici Ministarstava gospodarstva i održivog razvoja, vodeći domaći i međunarodni gospodarstvenici koji rade na razvoju i implementaciji vodika te predstavnici javnog sektora.

FOTO: ustupio Dubravko Bilić

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

završena je prva faza projekta

Starinska voćka zasađena u još dva podravska mjesta

PRVA FAZA UREĐENJA JE U TIJEKU

Radnici Komunalca posadili više od 100 stabala na groblju u Goli

Podravski na mjestu događaja

FOTO: Beživotno tijelo starijeg muškarca pronađeno pored automobila nedaleko od Koprivnice

radovi vrijedni 132 tisuće eura

FOTO Općina je modernizirala 270 metara nerazvrstane ceste

razigran i rastrčan iako se uvelike razlikuje od ostalih pasa

FOTO/VIDEO Tronožni psić Jacky pravi je lajavi veseljak!

stvarat će prijeko potreban hlad

Na dječjem igralištu posađene lipe i likvidambri

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati