Poljski matovilac jedna je od najcjenjenijih lisnatih kultura u europskoj kuhinji i često se ističe kao jedna od najzdravijih salata na svijetu. Njegovi nježni, mali listići zaobljenog oblika nose prepoznatljivu tamnozelenu boju i blagi orašasti okus koji ga čini privlačnim i onima koji inače nisu ljubitelji lisnatog povrća. Matovilac se tradicionalno uzgaja u hladnijim mjesecima, a upravo otpornost na niže temperature i jednostavna proizvodnja čine ga pristupačnim i popularnim izborom kod proizvođača i potrošača.
Nutritivna vrijednost poljskog matovilca iznimno je visoka i često nadmašuje mnoge poznatije vrste salata. Bogat je vitaminom C u količinama koje se mogu mjeriti s citrusima, što ga čini idealnom namirnicom u zimskim mjesecima kada je unos svježeg voća i povrća smanjen. Osim toga sadrži znatne količine beta karotena koji je važan za zdravlje kože i očiju, kao i folne kiseline koja je ključna za brojne metaboličke procese. U malim, nježnim listovima skriva se i širok raspon minerala, poput željeza, kalija i magnezija, što dodatno podupire njegov status nutritivno bogate namirnice.
Zahvaljujući visokom udjelu antioksidansa poljski matovilac pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa i štiti stanice od oštećenja. Redovita konzumacija može pridonijeti jačanju imuniteta, smanjenju rizika od raka, poboljšanju cirkulacije i održavanju stabilne razine energije. Njegova vlakna olakšavaju probavu i stvaraju osjećaj sitosti, a niska kalorijska vrijednost čini ga savršenim sastojkom za one koji nastoje održavati zdravu tjelesnu masu. Upravo ta kombinacija bogatstva hranjivih tvari i lagane probavljivosti razlog je zbog kojeg se matovilac često preporučuje u prehrani sportaša, djece i starijih osoba.
U kulinarstvu poljski matovilac pruža široke mogućnosti jer se odlično slaže s raznovrsnim namirnicama. Može se poslužiti samostalno kao jednostavna salata uz malo maslinova ulja i limunova soka, ali i kombinirati s orašastim plodovima, sirom, pečenim povrćem ili voćem poput jabuka i naranči. Njegov nježni okus ne dominira jelom, već ga uravnotežuje i osvježava, pa se koristi i kao dodatak toplim jelima gdje zadržava svoju strukturu i aromu ako se doda neposredno prije posluživanja. Matovilac je ujedno i estetski privlačan dodatak tanjuru koji podiže vizualni dojam svakog jela.
Uzgoj poljskog matovilca jednostavan je i prilagođen manjim prostorima, što ga čini pogodnim za kućne vrtove i balkonske gredice. Ne zahtijeva bogato tlo ni posebne uvjete, a njegova sposobnost rasta tijekom hladnijeg dijela godine omogućuje svježu berbu čak i kad je ostalo povrće nedostupno. Berba se vrši rezanjem cijelih rozeta kako bi se potaknulo ponovno tjeranje listova. Zbog svoje otpornosti na niske temperature i kratkog vegetacijskog ciklusa matovilac je jedna od najpouzdanijih zimskih kultura.
FOTO arhiva