Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Poznato na koji je način zamišljeno vlasništvo nad poduzećem koje osnivaju Križevci

Smisao elektrane je dijeljenje struje između investitora

Konačno je poznato na koji će način funkcionirati novoosnovano gradsko poduzeće Križevci energija. U Gradu Križevcima, doduše, planiraju da već kroz nekoliko mjeseci to ni neće biti klasična gradska firma, već da će građani i energetske zadruge kroz investicije preuzeti većinski dio poduzeća čiji je primarni cilj ulaganje u veliku fotonaponsku, odnosno solarnu elektranu u Trsteniku snage 4,9 megavata. Bit će to ujedno i prvi projekt takvog tipa u Hrvatskoj pa će Križevci biti svojevrsni „pokusni kunić“ na domaćoj energetskoj sceni kad je u pitanju ovakav tip vlasništva nad proizvodnjom električne energije, no nešto slično već neko vrijeme postoji na zapadu. I funkcionira.

– Cilj je poduzeće dokapitalizirati kroz javni poziv i da se ono otvori energetskim zadrugama i građanima. Očekivani glavni resurs projekta bit će 6000 mw/h godišnje proizvedene električne energije. Nije cilj da grad ima stopostotno vlasništvo, već dijeljenje električne energije među dionicima koji će uložiti. Po troškovničkim vrijednostima očekujemo da bi investicija trebala iznositi oko 3 milijuna eura, a toliko gledamo skupiti u dokapitalizaciji poduzeća – rekao je gradonačelnik Mario Rajn.

Gradu 25 posto

Gradonačelnik je istaknuo da je tendencija da na kraju u vlasništvu grada ostane do 25 posto poduzeća. Rajn vjeruje da će ostatak preuzeti energetske zadruge i sami građani te će se u javnom pozivu, koji se planira negdje za jesen, precizirati koji postotak u vlasništvu može imati pojedinac. Direktorica poduzeća Križevci energija bit će direktorica Poduzetničkog centra Križevci Jelena Velić koja će novu funkciju obavljati volonterski, a minimalno trajanje buduće elektrane je 25 godina.

– Koncepti energetskih zajednica i dijeljenje energije među građanima ne bi bili mogući bez ovakvog poduzeća, što je u skladu s odredbama Europske komisije. Osnivanje poduzeća nije motivirano prihodima i financijama, a kada bi grad ostao u vlasništvu, tada koncept energetske zajednice ne bi bio moguć. Osnovna zamisao buduće elektrane je dijeljenje električne energije među dionicima koji su uložili u poduzeće – kazao je Rajn, a pojednostavljeno to znači da bi poduzeće funkcioniralo tako da, ovisno o investiciji, svaki onaj koji odluči uložiti može računati na proporcionalnu količinu struje koju će dobivati iz buduće elektrane. Vijećnike je zanimalo koji je uopće interes grada pri osnivanju takvog poduzeća te što će se dogoditi ako ne bude dovoljan interes za suvlasništvo.

– Zašto grad ne ostane jedini vlasnik i koji je uopće smisao osnivanja firme da bi se odmah rasprodao vlasnički udio – pitao je vijećnik Goran Hrg, a vijećnik Ivan Majdak također je naglasio da mu nije jasan interes grada za osnivanje poduzeća koje bi se bavilo tom djelatnošću.

– Sve to je divno za onoga kome se to priprema. Ako se ide u osnivanje, onda bi grad trebao biti stopostotni vlasnik jer imamo zemljište, dozvole, mjesto gdje se to može graditi. Sada imamo i poduzeće, a onda će netko ući u to i uzeti kompletno gradsku imovinu i raspolagati s njom, a gradu će ostati 5 ili 10 posto udjela. Po meni to nije racionalno raspolaganje gradskim novcem – rekao je Majdak, a Rajn mu je odgovorio da grad i dalje ostaje vlasnik zemljišta na kojem će se nalaziti elektrana.

Društveni ugovor

– Nećemo to prodati ni Petrolu, ni INA-i, ni HEP-u, nikome. Sve će biti detaljizirano kroz javni poziv za investitore, a sljedeći korak je napraviti društveni ugovor poduzeća čime će se građanima omogućiti da malom investicijom imaju dio električne energije za svoje potrebe. Poduzeće ne ulazi u vlasništvo nad zemljištem koje je i dalje gradsko, ali svatko će imati priliku investirati u ono što je danas tekovina modernog društva i vjerujem da će građani to prepoznati – kazao je Rajn i istaknuo da budućim suvlasnicima ostaje odluka kako će izgledati ekonomska logika poduzeća.

FOTO arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

OD RAZGOVORA S OGORČENIM RODITELJIMA PROTEKLOG TJEDNA, STVARI SU SE NAPOKON POMAKNULE S MRTVE TOČKE...

VIDEO Leonidu (3) nije odobren upis u dječji vrtić samo zato jer ne vidi na jedno oko

Ljeti je u sobi 35, zimi 15 stupnjeva, tvrdio da hranu mora gutati na silu

Ubojica iz Križevaca žalio se na loše uvjete u Lepoglavi. Sad mora platiti 2.000 eura sudskih troškova

KATICA I ANDRIJA PROSLAVILI DIJAMANTNI PIR

VIDEO “Naše prijateljstvo od ranog djetinjstva u mladosti je preraslo u ljubav”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati