Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MISLI NA ZDRAVLJE

Ovo je povrće najbolji lijek za visoki krvni tlak

Brojni stručnjaci tvrde kako kako je sok pripremljen od svježe cikle najbolji lijek za visoki krvni tlak. Razlog tomu je taj što cikla, a i drugo lisnato zeleno povrće kao što su zelena salata i kupus sadrže visoke razine tvari poznate kao neorganski nitrat. 

– Bolesti srca i krvnih žila, koje mogu izazvati srčani i moždani udar, ostaju najveći uzrok smrti širom svijeta. Međutim, za razliku od nekih drugih ozbiljnih bolesti, sretni smo što možemo napraviti određene promjene u načinu života, koje dramatično poboljšavaju zdravlje srca i krvnih žila. Ovo istraživanje dokazalo je da dnevna doza neorganskog nitrata može biti jednako efikasna, kao i medicinski lijek u smanjenju krvnog tlaka, a najbolji dio je to što taj prirodni lijek možemo dobiti od cikle i drugog lisnatog zelenog povrća – pojasnila je voditeljica studije, profesorica Amrita Ahluwalia s Queen Mary University, prenosi B92.

Jedna čaša dnevno soka od cikle širi krvne žile i smanjuje ukočenost arterija.

U časopisu Hypertension objavljeno je kliničko ispitivanje provedeno na 64 pacijenta starosti od 18 do 85 godina. Pola pacijenata uzimala je propisane lijekove koji nisu uspjeli dostići preporučeni krvni tlak. Dok druga polovica ispitanika s visokim krvnim tlakom nije uzimala nikakve lijekove. Pacijentima je četiri tjedna nasumično dodavan dnevni dodatak prehrani, polovina je dobivala nitrate (250 mililitara soka svježe cikle), a druga polovina placebo (250 mililitara soka od cikle, bez nitrata).

Ne smijete zaboraviti kako je ovo istraživanje provedeno u kliničkim uvjetima i da su pacijenti bili pod kontrolom kardiologa. Upravo zato, ako vam je dijagnosticirana hipertenzija nemojte prekidati terapiju bez preporuke vašeg liječnika te pažljivo sa svim pomoćnim ljekovitim sredstvima, pa i s napitkom od cikle koji je sigurno dobar, ali nikako ne i zamjena za lijekove protiv hipertenzije, piše B92.net

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VJEŽBANJE UZ ZDRAVE ZALOGAJE

Budi FIT zona na Hummus Fest-u

KORISNE INFORMACIJE

Evo tko sve ima pravo na profesionalnu rehabilitaciju i naknadu plaće

Pred kućom ga udario auto, a koljena je dokrajčio padom s konja

Ivan (64) u jednoj ruci ima štaku, a u drugoj motiku: “Danas je neobrađeno toliko zemlje da me duša boli”

"HALO"

UPRAVO Rijedak fenomen na nebu iznad Podravine

NALOŽENO JE UNIŠTENJE

Tvar štetna za zdravlje otkrivena u popularnom prehrambenom proizvodu iz Kine

uredila je prekrasan vrt

VIDEO Marica (83): “Da po cijele dane samo ležim, već bih vjerojatno bila gotova”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati