Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Spriječite da se ova bolest razvije i zakomplicira

Dijabetes tipa 2 kronična je bolest od koje pati najveći postotak svjetske populacije i za koju nažalost ne postoji lijek. Uz pomoć određenih lijekova ili inzulinskih injekcija bolest se drži pod kontrolom. Dijabetes tipa 2 povezan je s povećanim rizikom od razvoja vaskularnih komplikacija. Najčešće se javlja kasnije u životu, zbog čega je u narodu zovu „staračkim šećerom“, kada tijelo prestane reagirati na inzulin koji kontrolira razinu glukoze u krvi.

Međutim, ako se otkrije rano, postoje šanse da se bolest „izliječi“. Dijagnoze dijabetesa udvostručile su se u posljednjih 15 godina. Iako se ovo stanje često naziva benignim, pokazalo se da povećava rizik od mnogih vaskularnih komplikacija, poput srčanog udara. Danas postoji sve veći broj dokaza koji sugeriraju da se ovo stanje može kontrolirati, a u nekim slučajevima čak i „izliječiti“. Zato je rana dijagnostika ključna za prevenciju dijabetesa tipa 2 i drugih srodnih bolesti žlijezda.

Manje izrasline na površini kože, odnosno papilomi, mogu ukazivati na pojavu inzulinske rezistencije.  Inzulinska rezistencija, koju još zovu i preddijabetesom, jest poremećaj koji karakteriziraju povišene koncentracije glukoze i inzulina, koji omogućava da šećer uđe u ćelije i nahrani ih. Studije su pokazale da se papilomi razvijaju kada su razine inzulina u krvi nenormalno visoke. Kožne mrlje su mekane, dobroćudne, mesnate i s izbočinama na stablu. Obično su male i zahvaćaju vrat i uho, ali mogu se javiti i u analnoj regiji i na preponama. Utvrđeno je i da čak 60 posto oboljelih osoba starijih od 69 godina ima ove izrasline.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Povećanje primanja i datum isplate

HZMO ima važnu obavijest za sve umirovljenike

SALMONELA

U hrani za pse otkrivena opasna bakterija

PRIJEVARA U TIJEKU

HZZO objavio važno upozorenje za umirovljenike!

Upravo objavio HALMED

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost

JESTE LI ZNALI?

Ovo je najzdravija krvna grupa

JESTE LI ZNALI?

Popularna plava Nivea pravi je lijek za mnoge zdravstvene probleme

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati