Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Stanari tjednima bez vode: Kad je najbolje vruće ne možemo se ni oprati…

Stanari Rudarskog naselja u Glogovcu već su dva tjedna bez vode. Bunar koji zgrade u naselju koriste za vodoopskrbu, unatoč suši, nije presušio već problem predstavlja kvar na pumpi hidrofora, a ni brojni zahtjevi stanovnika da se problem riješi nije urodio plodom. Prinudni upravitelj zgrada je tvrtka Branka Stareca, a stanari upravo njega smatraju najodgovornijim za nastalu situaciju.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podrasvkog lista…

-Iako je on upravitelj zgrada, ne želi nam se javiti na pozive i mi se sad u razdoblju najvećih vrućina ne možemo normalno oprati. Da ne govorimo kakva je situacija s korištenjem zahoda, a ni rublje ne možemo prati onako kako bi trebali. U zgradama žive i starije i nemoćne osobe, kao i male bebe, no očito upravitelja za to nije briga – ističe Sonja Pravica.

I Ljiljana Pleša ogorčena je na upravitelja jer vodi brigu o djetetu s teškoćama u razvoju i za njih je normalna opskrba vodom neophodna.

– Kao da živimo u srednjem vijeku, a ne u 21. stoljeću. Žalosno je da su zgrade bez vode, a da onaj koji je zadužen da vodi brigu o tome ne mari za naše zamolbe. Na računu stambene pričuve je više od 50.000 kuna, a nama se ne može riješiti problem vodoopskrbe – ističe Ljiljana Pleša.

Kvar na pumpi, kaže Sonja, najvjerojatnije je uzrokovao netko od neodgovornih stanara jer je skinut lokot s mjesta na kojem je postavljen hidrofor.

-Rad pumpe u noćnim satima očito je nekome smetao pa je odlučio isključiti, a majstor je upozorio da mora biti stalno uključena. No, hidrofor i pumpa nisu trajno rješenje. Uz zgrade je postavljen hidrant javne vodovodne mreže i nakon naše zamolbe Mato Kuzminski, načelnik Općine Koprivnički Bregi, dogovorio je s KC vodama priključak na taj hidrant dok se ne „povuku“ zasebni priključci za svaki stan. No, da bi se to provelo u djelo potrebno je da Branko Starec kao upravitelj ishodi dozvole u KC vodama, a on to ne želi – kaže Sonja Pravica.

Stanari, dodaje ona, sad željno očekuju majstora da popravi kvar na pumpi.

– Branko Starec obećao je da će ovih dana doći majstor, ali njega još uvijek nema. Mi smo i dalje prisiljeni po selu tražiti gdje ćemo se barem malo normalno oprati. Situacija je za nas neizdrživa jer ima dosta staraca, a tu su i mala djeca, među kojima je i moje unuče – zaključila je Sonja Pravica.

Mato Kuzminski, načelnik Općine Koprivnički Bregi, ističe kako je Općina dosad za stanare Rudarskog naselja učinila sve što je u njenoj moći.

– Sami priključak na hidrant mora odraditi prinudni upravitelj, no on se ni nama ne javlja, unatoč stalnim pozivima i dopisima. Općina je ujedno zatražila od države da nam dodijeli te zgrade kako bi se konačno o njima počela voditi odgovarajuća briga. Mi se brinemo i za uređenje okoliša zgrada, a uskoro ćemo realizirati i projekt asfaltiranja cesta u samom naselju, kao i susjednoj prilaznoj ulici – kaže Mato Kuzminski.

Branko Starec pak kaže kako on kao prinudni upravitelj ne može riješiti izravni priključak na hidrant, niti bi za to dobio dozvolu ministarstava i državnih ustanova koje su vlasnici većine stanova u naselju.

– I da imam dozvolu za to, ne bih htio preuzeti tu odgovornost jer bi brojilo za potrošnju bilo jedinstveno i postojala bi mogućnost da stanari ne plate ono što se potroši. Onda bi svi upirali prstom u mene i tražili da moja tvrtka podmiri troškove potrošene vode. Razumijem stanare koji su bez vode, ali oni su ti koji moraju preuzeti odgovornost i dogovoriti se s KC vodama za hidrantski priključak – kaže Branko Starec.

Branko Starec

Kao prinudni upravitelj će, dodaje on, angažirati majstora da provjeri je li uzrok nastale situacije kvar na pumpi. Starec kaže i kako načelnik Općine Mato Kuzimnski pokušava izvući političke bodove na ovoj situaciju pa proziva njega kao prinudnog upravitelja, a dobro zna da s obzirom na funkciju i imovinsko-pravne odnose prinudni upravitelj nema ovlasti za rješavanje nastalog problema.

-Tu se javlja i problem s dotrajalim krovištem i ima stanara koji su ga spremni obnoviti o vlastitom trošku, a redovito plaćaju pričuvu, dok oni koji izbjegavaju tu pristojbu stalno nešto traže. Stanari također moraju odrediti osobu koja će biti njihov predstavnik, ali ni to ne žele, a nemam namjeru sa svakim od njih pojedinačno komunicirati kad se ponašaju kao da su došli na plac – zaključio je Branko Starec.

FOTO I VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Kaj bi se čovek dal da se v tem Šemovcu bar jemput potrefi zeleno

Pred više od tisuću članova i simpatizera obilježena 34. obljetnica osnutka HDZ-a u Varaždinskoj županiji

Plenković: Franjo Tuđman stvorio je najvažniju, najveću, najutjecajniju i najodgovorniju političku stranku u političkoj povijesti Hrvatske

VELIKA PROMJENA ZA MNOGE

HZMO ima važnu obavijest za brojne građane

SVI ĆE DOBITI POVRAT NOVCA

Plodine mole sve kupce ovog prehrambenog proizvoda da ga prestanu konzumirati: “Vratite ga u najbliži prodajni centar”

vatra je u cijelosti progutala krovište

Crveni križ dostavio pomoć obitelji iz Legrada čija je kuća zamalo izgorjela u požaru

podravski indijac kupuje hrvatsko

VIDEO Babu radi u tvornici, a hranu kupuje na đurđevačkoj tržnici

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati