Stanko: Nakon 5000 slika, vrijeme je da o svom životu progovorim u monografiji!

Slikara Stanka Sabola poznatog i kao Stado zatekli smo u dvorištu obiteljske kuće u Hrženici nedaleko od Ludbrega kako u hladovini, a što bi drugo, nego slika. Novi uradak bio je tek u nastajanju, ali na staklu su se već lijepo mogli razaznati kolači i jagode. A u više od 40 godina bavljenja slikarstvom Stanko je naslikao, kako sam procjenjuje, oko 5000 slika.

– Kao mlad pokazivao sam interes za crtanje i recimo da se vidjelo da sam talentiran za to, pa sam otišao u Hlebine na poduku Ivanu Generaliću. I tako sam se time počeo ozbiljnije baviti. Slikao sam naivu, ali nekako se u tome nisam u potpunosti našao, pa sam dalje nastavio i s realizmom i nečim što vuče i na jedan i na drugi stilski pravac. Budući da je iza mene stvarno puno radova i godina stvaranja, odlučio sam izdati monografiju kako bih javnosti približio svoj život i rad – priča nam Stanko.

A gdje je i kada što izlagao i na kojim likovnim kolonijama i susretima sudjelovao, lako se doznaje iz velikog albuma koji godinama vjerno popunjava supruga mu Ružica. Ne samo riječima i datumima, već i izrescima novinskih članaka o Stankovu radu.

– Kad sam krenuo s pripremama za monografiju, činilo mi se da će sve to biti brzo gotovo, ali sad me nedavno ukliještilo u leđima i teško mi je i sjediti i hodati i ležati i baš velim ženi kak više nisam siguran da bu ta knjiga tak skoro ugledala danje svjetlo, al kaj sad, ne smijem se dati – optimističan je naš sugovornik.

U dvorištu je napravio i galeriju u kojoj posjetitelji mogu razgledati njegove radove pejsaše, portrete, svakodnevni život ljudi na selu, ovjekovječen bojama na staklu ili nekom drugom tehnikom. U Hrženicu su mnogo puta došli i brojni drugi slikari, jer Stanko je nerijetko tu organizirao likovne kolonije. Stoga se nada da će mu Općina Sveti Đurđ također pomoći da njegova monografija bude što prije dostupna javnosti.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI