Maslinovo ulje jedno je od onih proizvoda kod kojih se često postavlja pitanje je li doista domaće i pravo ili je riječ o mješavini rafiniranih ulja koja se prodaju pod boljim imenom. Postoji nekoliko načina kako to možemo provjeriti sami kod kuće, koristeći jednostavna osjetila i pokoji mali trik.
Prvi pokazatelj je miris. Pravo domaće maslinovo ulje uvijek će imati prepoznatljiv biljni miris koji podsjeća na maslinu, travu ili čak pokošeno lišće, dok lažna ili rafinirana ulja gotovo da nemaju miris ili su neutralna. Okus je još važniji test, jer kvalitetno ulje daje laganu gorčinu i osjećaj grebanja u grlu nakon gutljaja, što je znak prisutnosti prirodnih antioksidansa i polifenola. Ako ulje klizi bez ikakve trpkosti i ostavlja dojam blagog suncokretovog ulja, vrlo vjerojatno nije pravo.
Boja ulja često zavara jer se proizvođači znaju igrati s filtracijom i ambalažom. Ipak, domaće ulje najčešće je zlatno-zelene nijanse, a kada ga pogledaš prema svjetlu može djelovati zamućeno, osobito ako je svježe i nefiltrirano. Industrijska ulja gotovo uvijek izgledaju savršeno bistra.
Još jedan praktičan pokazatelj je cijena i ambalaža. Maslinovo ulje zahtijeva puno rada i domaća ulja rijetko mogu biti vrlo jeftina. Ako naiđeš na ulje deklarirano kao ekstra djevičansko po znatno nižoj cijeni od prosjeka, postoji velika šansa da nije u potpunosti ono za što se predstavlja.
Test hladnjaka
Jedan od načina na koji možete provjeriti je li maslinovo ulje pravo, domaće, je takozvani „test hladnjaka“ pri čemu se maslinovo ulje stavlja u hladnjak na neko vrijeme. Naime, kvalitetno ulje se „na niskim temperaturama, ispod 7°C, zgrušnjava i kristalizira“. Ako ostane potpuno tekuće, moguće je da sadrži primjese drugih ulja, stoji na stranici Ramov.
FOTO arhiva