Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
VJETAR POLJOPRIVREDNICIMA UNIŠTIO PLASTENIKE

Šteta je velika, ništa nismo mogli, vjetar je bio prejak

Olujno nevrijeme koje je prošli tjedan pogodilo đurđevačko područje nanijelo je velike štete poljoprivrednicima koji se bave plasteničkom proizvodnjom. Jaki udari vjetra doslovno su „trgali“ konstrukcije plastenika, kao i folije pa su poljoprivrednici u očaju. U borbi s prirodnim nepogodama, ističu oni, jednostavno su nemoćni. Župan Darko Koren je na inicijativu Grada proglasio je elementarnu nepogodu jer su nastale velike štete na plastenicima i staklenicima.

– Baš smo završili berbu zimske salate i mislili smo da nam je solidno krenula ova godina, a onda nam je došlo olujno nevrijeme. Vjetar je konstantno puhao dva dana i to pretežno s jakim udarima pa smo mogli samo nemoćno promatrati kako nam uništava plastenike – priča nam Đurđevčanka Doroteja Santo. 

Nije pomoglo, dodaje ona, ni spuštanje ni podizanje folije. Udari su bili prejaki i na dosta plastenika uništena je konstrukcija. 

– Sad krećemo u popravak plastenika i prema prvim procjenama na mom će imanju šteta iznositi oko 10.000 eura. To je za nas težak udarac – kaže Doroteja Santo. 

Uzgajivačima povrća na ruku nikako ne idu otkupne cijene koje ne prate rast troškova pa će štete koje su pretrpjeli dodatno ugroziti opstojnost njihove proizvodnje. 

– Svakako bi bilo poželjno da Grad i Županija osmisle neku poticajnu mjeru kojom će nam ublažiti nastalu štetu jer će odštete najvjerojatnije biti mizerne – kaže Doroteja Santo. 

Povrtlari, kaže Doroteja, u zimskoj sezoni ne sklapaju osiguravajuće police jer se nitko nije nadao ovakvoj nepogodi. Zbog toga su sad ostavljeni na milost i nemilost Grada i Županije. 

– Pretežno se osiguravaju usjevi, a s tim policama većina nas ima neugodna iskustva. Od Ministarstva se nemamo čemu previše nadati jer i za lanjsku sušu nismo dobili nikakvu odštetu – zaključila je Doroteja Santo.

Udari vjetra bili su prejaki i na dosta plastenika Doroteje Santo uništena je konstrukcija

Poticaji za poljoprivredu  

Grad Đurđevac raspisao je natječaj za programe potpora u poljoprivredi te poticanja razvoja smještajnih kapaciteta na OPG-ovima. Kako kažu u Gradu, program potpore u poljoprivredi sadrži ukupno 13 mjera, a ciljevi su opstanak poljoprivrednih gospodarstava na području grada, unapređenje i modernizacija poljoprivredne proizvodnje, očuvanje i razvoj ruralnih područja i ruralnih vrijednosti, te poticanje gospodarstva na cjelokupnom području grada. Mjerama je, između ostalog, obuhvaćeno sufinanciranje nabave poljoprivredne opreme i strojeva, plastenika i staklenika, podizanje novih višegodišnjih nasada, kao i proizvodnja ljekovitog bilja. Za razvoj smještajnih kapaciteta i dodatnih sadržaja na OPG-ovima potiče se izgradnja bazena, kupelji, adrenalinskih sadržaja, nabava paintball opreme, opreme za bicikle, peći na pelete i sl. 

FOTO: Dinko Borozan

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI